Hvad er en fisk? Hvordan holder man en krabbe, og kan man spise tang? Vi dykker under overfladen når de ældste af de yngste besøger Kattegatcentret til et storbørns-eventyr og et program spækket med aktiviteter særligt tilpasset ivrige pilfingre og videbegærlige ”spørge-Jørgener”.
I Kattegatcentret præsenteres børnene for et hav af spændende oplevelser hvor der blandt andet skal dissekeres sild, fanges krabber, lære om havdyr, lave tangsalt og smage på friskfanget makrel tilberedt over bål og serveret med frisklavet tomatsovs.
Børnehavedag er for alle, men vi har mange besøg fra den gruppe af børn i dagtilbuddene som er de ældste. En gruppe af børn, hvor der traditionelt igangsættes et pædagogisk arbejde, som peger frem mod skolestart for barnet. Som en del af dette pædagogiske arbejde, har vi med en lille projektgruppe, igennem 4 år arrangeret og udviklet et årligt tilbagevende koncept, som vi nu kan tilbyde alle dagtilbud rundt om i landet.
I samarbejde med jer udarbejder vi et program som er skræddersyet lige netop jeres institution.
Hver aktivitet er rammesat så de giver genstand for forundring og nysgerrighed. Længden på hver aktivitet er båret af sanselighed og vare maks 20 minutter. Det er passende for målgruppen, og vi kan på de 20 minutter åbne op for nysgerrigheden til videre arbejde i institutionen. Hele dagens program er fastsat til 2 timer. Herefter er i velkommen til at blive så længe i selv orker. Programmet er utrolig struktureret, og i bliver guidet igennem det fra start til slut.
Vælg mellem følgende aktiviteter:
• På eventyr i Kattegatcentret (obligatorisk)
• Undersøg Silden i laboratoriet
• Klog på krabben
• Havets dyr - vi fodre fiskene
• Tangsalt - vi laver det selv og tager med hjem
• Makrel i tomat på bål
• Fiskeaftryk (Gyutaku)
Særlig prismodel og booking
Børnehavedag inkl. 4 aktiviteter og fri entre til centret koster 65 kr. pr. barn/voksen. Herefter koster det 1000 kr. pr. ekstra aktivitet.
Ved booking sammensætter vi sammen med jer det perfekte program. Når der er booket sender vi jer et program, et personalebrev med praktisk information og et forældrebrev, som binder aktiviteterne hos os sammen med børnenes hjemme-arena.
Forberedelse
For at binde dagens aktiviteterne i Kattegatcentret op på børnene dagligdag og virkelighed har vi udarbejdet et forældrebrev så forældrene ved hvad børnene skal lave på Børnehavedagen, og har mulighed for at tale med børnene om dagen både før og efter deres besøg hos os. Det vil støtte børnenes sproglige udvikling, og skabe forbindelsen mellem børnenes læringsarenaer. Et spørgsmål kunne således være, ”Hvad er det sejeste dyr du har mødt i dag, og hvad kunne det?”.
Det pædagogiske afsæt
Det pædagogiske afsæt for dagen handler om læreplanstemaet ”natur, udeliv og science”, og vores praksis kommer til at tage afsæt i den sanselige oplevelse af havet. Sammen med børnene skal vi helt tæt på, og alle børn kan ikke undgå at få våde fingre. Børnene skal smage, lugte og føle på havet, og alle de finurligheder som gemmer sig under overfladen. Vi skal øve os i at være modige og turde prøve noget nyt. Men vi skal gøre det sammen og i trygge rammer, hvor der er plads til alle.
Det siger institutionerne om forløbet:
Annette Sortkjær Brovall, Afdelingsleder i Børneby NORD:
”Vi hører stadig børnene snakke om deres oplevelser i Kattegatcentret. De fortæller om hajer, at fodre fisk, klippe i fisk og finde deres hjerte. Vi kan mærke børnenes lyst til at lære mere om havet og dets dyr, og vi fortsætter nu temaet i hele Børnehaven. Vi vil selv lave krabbestænger og har planlagt strandture, hvor de skal afprøves. Vi skal stryge rejer og fiske fladfisk. Vi skal samle tang og prøve at lave vores eget tangsalt. Vi har fast båldag om torsdagen, og her vil vi også tilberede vores fisk og krabber”.
Stinna Aabenhus, Storbørnsgruppen Satellitten fra Børnehuset Nordlyset i Vivild:
”Vi så helt bogstaveligt, hvordan børnene fik rykket deres grænser, de blev modige og turde prøve at klippe i døde sild, røre ved krabber og spise tang”.
Hent programskabelon for Storbørnsdag