Hvad er alger (tang).
Hvad er alger

Bliv klogere på alger - havets grønne guld

Makroalger (tang) kan fx bruges til at producere bioenergi og økologisk dyrefoder. Men hvad er alger egentligt? Det kan du få svar på her.

Alger er en fælles betegnelse for makroalger – det vi i daglig tale kalder tang - og mikroalger. Der findes i alt flere end 30.000 forskellige arter af alger, og de findes stort set overalt i naturen. De fleste arter lever dog i fersk- eller saltvand, hvor de er et vigtigt led i økosystemerne.

Mikroalger er encellede, og makroalger består af flere celler. Begge typer af alger laver fotosyntese ligesom planterne på landjorden. Ved fotosyntese omdannes energi fra solen, CO2 og vand til kulstofforbindelser og ilt. Alger optager også kvælstof og fosfor, når de vokser, og fungerer derfor som naturlige rensningsanlæg, der både reducerer mængden af CO2 i atmosfæren og mængden af kvælstof og fosfor i vandmiljøet. Derudover indeholder alger essentielle omega-3 fedtsyrer, vitaminer, mineraler, proteiner og fibre.

MIKROALGER


De fritlevende mikroalger kaldes også for fytoplankton eller planteplankton. De varierer i størrelse fra et par mikrometer (en tusindedel millimeter) til 0,5 millimeter og er de vigtigste producenter af organisk stof og ilt på jordkloden. Visse mikroalger vokser så hurtigt, at de mere end fordobler deres biomasse hver dag. Der findes også mikroalger, som fx vokser på havbundens sandkorn eller på tang.

MAKROALGER (TANG)


Makroalger kaldes også for tang og lever i havvand. Der findes mere end 400 forskellige arter af makroalger i Danmark og 10.000 arter på verdensplan. Arterne af makroalger inddeles i tre hovedgrupper: Brunalger, grønalger og rødalger.

Størrelsesmæssigt varierer makroalger fra under 1 cm til 60 meter, og de vokser generelt langsommere end mikroalger, men vækstrater på op til 40% om dagen forekommer. De største arter af makroalger finder man ved Nordamerikas vestkyst, hvor der vokser store undervandsskove af tang. Tangskove er også almindelige herhjemme, og de giver yngle- og boplads og føde for et utal af havdyr.

Går man en tur langs stranden, støder man ofte på store bræmmer af tang langs vandkanten. Hvis forrådnelsen er sat ind, kan opskyllet tang være en ubehagelig, lugtende oplevelse. Rådnende tang og lugter af dimethylsulfid. I store mængder lugter det ikke godt, men dimethylsulfid i meget lav koncentration er faktisk forbundet med den friske duft af hav, som de fleste mennesker genkender.

TANG SOM RESSOURCE

Tang er en værdifuld ressource, der kan anvendes til mange formål som fx menneske- og dyreføde, ingredienser til fødevareindustrien, bæredygtig bioenergi, medicin og som kilde til blandt andet mineraler, vitaminer, sporstoffer, omega3 fedtsyrer og bioaktive stoffer.

At udvikle og forske i metoder til at anvende tang som ny naturressource, er netop formålet med AlgeCenter Danmark, som Kattegatcentret er partner i.

PLUK OG SPIS TANG


Det er ikke vanskeligt selv at høste tang og omdanne den til sund og lækker mad. Du kan lære de mest almindelige arter at kende og få en opskrift på tangchips i en lille folder Kattegatcentret har lavet. Find den her



Læs mere om alger her

Læs mere om AlgeCenter Danmark her
Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2018
Hovedsponsor:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her