Køb billet online & spar
Hjælp Kattegatcentret med at hjælpe brunbåndende bambushajer. Giv en donation.
Donér brunbåndet bambushaj

Giv en donation og hjælp os med at hjælpe brunbåndede bambushajer

Bambushajerne (Chiloscyllium punctatum) er bundlevende og nataktive rovfisk, som holder til ved lavvandede klippekyster og koralrev. Ligesom mange andre mindre hajarter lægger bambushajen æg. Klækningen tager 4-6 måneder afhængig af temperatur, hvor fostret gradvist udvikles til en ca. 15 cm lang unge.
Derfor skal du hjælpe brunbåndet bambushaj

Hajer har det generelt svært i naturen. Faktisk mener man, at en tredjedel af alle hajarter har status som ’truet’ eller ’nær truet’. Brunbåndet bambushaj er kategoriseret som ’nær truet’ på grund af ødelæggende fiskemetoder på koralrev og indsamling til akvariebrug.


Det mangeårige og ofte ukontrollerede hajfiskeri har sat sine tydelige spor. Mellem 26 og 73 millioner hajer mister fx hvert år livet, fordi deres finner brutalt skæres af og bruges til udokumenteret naturmedicin og i hajfinnesuppe. Sen kønsmodning, lang drægtighedsperiode og et relativt lavt antal unger gør hajerne ekstra sårbare over for menneskets indblanding. Det er meget problematisk, for hajerne er vigtige rovdyr, der hersker over komplicerede fødenetværk og dermed holder disse i naturlig balance. Vi skal med andre ord passe godt på hajerne – og du kan hjælpe ved at give en donation!
ARABISK BAMBUSHAJ-UNGE - FOR FØRSTE GANG

Kattegatcentret havde i marts 2014 for første gang held med at avle på arabisk bambushaj (Chiloscyllium arabicum). For en lørdag morgen brød den lille hajunge på billedet ovenover nemlig ud af sit æg. Det var første gang i Kattegatcentrets historie.


Dét går din donation til

Din donation går til arbejdet med at avle på brunbåndet bambushaj i Kattegatcentret. Formålet med vores avlsprogram er at gøre os selvforsynende med dyr, så vi skåner naturen mest muligt. Med din donation støtter du også Kattegatcentrets arbejde med at formidle viden om havets fantastiske dyr, og hvorfor det er så vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan, for at beskytte dem.


Bliv klogere på hajer - havets herskere

Donér her

50 kr.

og hjælp os med at hjælpe brunbåndet bambushaj. Du modtager et flot diplom!


Klik her for at donére
100 kr.

og hjælp os med at hjælpe brunbåndet bambushaj. Du modtager et flot diplom!


Klik her for at donére
200 kr.

og hjælp os med at hjælpe brunbåndet bambushaj. Du modtager et flot diplom!


Klik her for at donére
500 kr.

og hjælp os med at hjælpe brunbåndet bambushaj. Du modtager et flot diplom!


Klik her for at donére
 

Dét kan du også gøre for at hjælpe hajerne

1. Lær fakta om hajer - og spred budskabet

  • En stor del af verdens omkring 500 hajarter er truet
  • Man frygter, at havets fødekæder vil kollapse uden hajer
  • Hvert år dør mellem 5-10 mennesker i en ulykke med hajer, mens mennesker årligt dræber over 100.000.000 hajer
  • Alene i USA er der 75 gange større risiko for at blive dræbt af et lyn end i en ulykke med hajer
  • Med andre ord: Frygt ikke en verden med hajer – men frygt en verden uden


2. Vær en ansvarlig forbruger og undgå produkter med haj

  • Undgå at købe medicin, hvori der indgår dele af hajer, og undgå at spise hajbøffer og hajfinnesuppe. Mellem 26 og 73 millioner hajer mister hvert år livet, fordi deres finner brutalt skæres af og bruges til udokumenteret naturmedicin og i hajfinnesuppe
  • Undgå også at købe hajsouvenirs på din ferie som fx hajtænder og hajskind – du risikerer, at dine souvenirs stammer fra truede hajarter
  • Det er ikke kun i udlandet, at du skal være på vagt. Herhjemme er bestanden af sildehaj og pighaj presset på grund af mange års overfiskeri


3. Gå efter MSC-mærket, når du handler fiskeprodukter

MSC-mærket er din garanti for, at din fisk er fanget på en bæredygtig og skånsom måde uden bifangst af truede hajer og andre havdyr.

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2023
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her