Hajer og rokker har det generelt svært i naturen. En tredjedel af alle oceaniske hajarter har status som ’truet’ eller ’nær truet’, og tæller man alle bruskfisk med (altså også rokker og havmus), vurderes en fjerdedel endda at være truet! Det mangeårige og ofte ukontrollerede haj- og rokkefiskeri har sat sine tydelige spor. Mellem 26 og 73 millioner hajer mister hvert år livet, fordi deres finner brutalt skæres af og bruges til hajfinnesuppe og udokumenteret naturmedicin.
Mange hajarter som fx hammerhaj, sandtigerhaj, tigerhaj og tyrehaj lider under handlen med hajfinner og har i mange havområder oplevet en nedgang i populationen med 90-99 procent. Også rokker er sårbare over for overfiskeri. 107 arter er i 2014 på IUCN’s rødliste over truede arter – heriblandt den majestætiske mantarokke.
Derfor skal du hjælpe hajer og rokker
Sen kønsmodning, lang drægtighedsperiode og et relativt lavt antal unger gør hajer og rokker ekstra sårbare over for menneskets indblanding. Det er meget problematisk, for hajerne er vigtige rovdyr, der hersker over komplicerede fødenetværk og dermed holder disse i naturlig balance. Vi skal med andre ord passe godt på hajer og rokker – og du kan hjælpe ved at give en donation!
Dét går din donation til
Din donation går til arbejdet med at avle på forskellige hajer og rokker i Kattegatcentret. Formålet med vores avlsprogram er at gøre os selvforsynende med dyr, så vi skåner naturen mest muligt. Flere af arterne er med i internationale avlsprogrammer i samarbejde med europæiske zoos og akvarier (EAZA). Med din donation støtter du også Kattegatcentrets arbejde med at formidle viden om havets fantastiske dyr, og hvorfor det er så vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan, for at beskytte dem.
Disse haj- og rokkearter arter avler vi på i Kattegatcentret:
- Brunbåndet bambushaj (Chiloscyllium punctatum)
- Koralrødhaj (Atelomycterus marmoratus)
- Småplettet rødhaj (Scyliorhinus canicula)
- Storplettet rødhaj (Scyliorhinus stellaris)
- Sømrokke (Raja clavata)
- Vestatlantisk pigrokke (Hypanus americanus)