Køb billet online & spar
Europæisk ål

Den europæiske ål er en kompleks og kritisk truet fisk

Den europæiske ål er en lang og mystisk fisk, der tager på en gådefuld færd for at yngle, hvor den er en mester i forvandling. Ålen er kritisk truet, så pas godt på den! Bliv klogere på den europæiske ål nedenfor. 


Ålright – den europæiske ål har valgt et alsidigt liv i både hav og flod

Den europæiske ål (Anguilla anguilla) er en meget mystisk fisk, da man stadigvæk ikke er helt sikker på, hvor den gyder. Dens historie begynder 6.500 kilometer fra Danmark, nemlig i Sargassohavet. Her har man fundet ålens afkom, der ikke er mere end få millimeter lange og helt gennemsigtige. Disse små larver føres med Golfstrømmen tværs over Atlanterhavet til Europa – en rejse, der menes at tage omkring 1 år. Ålens afkom er nu ikke længere larver, da de er vokset under turen. Når de ankommer til den europæiske kyst, kaldes de for glasål, da de er helt gennemsigtige og stadigvæk ikke mere end 6-8 cm lange. Den lille glasål svømmer op i floder og åer og efter ca. 4 år i ferskvandet, er der sket en forvandling, hvor ålen er vokset til omkring 40 cm, er blevet mørkere i farven og kaldes nu for gulål.

Gulålen lever i ferskvand i mange år, og først når der er gået mellem 6-20 år, skal ålen igen igennem en forvandling. Denne gang får ålen større øjne, bliver endnu mørkere i farven og stopper endda med at spise. Nu er ålen blevet til en blankål, og den begynder sin lange svømmerejse retur til Sargassohavet for at yngle. Sikke en imponerende rejse og livscyklus, hvor den må siges, at være en mester i forvandling!


Den europæiske ål er god til gemmeleg

Man mener, at rejsen retur til Sargassohavet tager ca. et halvt år for blankålen - men ingen er dog sikker på, hvordan ålen finder vej til Sargassohavet. Man har nemlig endnu ikke fundet den voksne blankål uden for Europa, og man har heller aldrig observeret ålen gyde. Man regner med, at ålene dør efter gydningen i Sargassohavet, men ingen ved det med sikkerhed. Den europæiske ål er altså en meget mystisk fisk, der er så god til at gemme sig, at vi endnu ikke forstår dens komplekse livscyklus.

Europæisk_aal_kort

Den europæiske ål er kritisk truet

Den europæiske ål er vurderet kritisk truet af IUCN (den internationale naturbeskyttelsesorganisation: International Union for Conservation of Nature). Stadiet "Kritisk truet" er det sidste stadie, inden arten uddør. Det er altså det højeste trusselsniveau, som betegner arter, der er truet af global udryddelse. De sidste 40 år er ålebestanden faldet med omkring 95%. Antallet af glasål i Nordsøen var i 2020 kun 0,9% af den mængde glasål, der kom til Nordsøen for 40-50 år siden. For resten af Europa ligger tallet på 7,1%. Hvis tendenserne bliver ved, er der stor risiko for, at den europæiske ål uddør inden for nær fremtid.

Lad den europæiske ål være i fred

Årsagerne til ålens nedgang er mange og derfor kan det være svært at vende udviklingen. En art med så kompleks en livscyklus som den europæiske ål, er meget sårbar. Da ålen er afhængig af både havet og ferskvandsfloder for at fuldføre sin livscyklus, er den blevet hæmmet af ferskvandsdæmninger og vandkraftværker, der har afskåret dem fra livet i floder. På den måde har ålen mistet store dele af sit habitat.

Forekomsten af svømmeblæreorm (Anguillicolides crassus) i 1970’erne, har også haft konsekvenser for dens tilbagegang.

Før i tiden blev der i stor stil fisket efter ål, der altid har været en populær spise. Det er stadigvæk tilladt af fiske europæiske ål med nogle begrænsninger, og man kan undre sig over, at denne kritisk truede art ikke er blevet totalfredet. Man forsker heldigvis i at få den europæiske ål til at yngle i fangenskab, men det er noget af en udfordring, da dens livscyklus er så kompleks.

Så gør dig selv og fremtidige generationer en tjeneste og pas godt på den europæiske ål - for ellers er den snart helt forsvundet fra vores haver og floder.

Fakta om den europæiske ål

Størrelse:

Max. 130 cm

Føde:

Bløddyr, fisk og krebsdyr

Habitat:

Bundlevende, 0-700 m


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2023
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her