Husk at medbringe gyldigt coronapas!
Ottearmet blæksprutte i Kattegatcentret.
Alm. ottearmet blæksprutte

Alm. ottearmet blæksprutte: Jeg er altså ikke helt blød i bolden

Bortset fra munden, der sidder midt mellem dens mange arme og ligner et meget skarpt papegøjenæb, består blæksprutten kun af bløddele. Til gengæld er der gjort plads til en meget stor hjerne. Når man sammenligner med kroppens størrelse, er blækspruttens hjerne faktisk større end hajers!

Og det er ikke bare størrelsen, men også gørelsen. Den ottearmede blæksprutte er nemlig kendt for at være særligt klog – den er god til at huske og derfor meget lærenem.

I Kattegatcentret har vi for eksempel lært en almindelig ottearmet blæksprutte (Octopus vulgaris) at åbne et syltetøjsglas. Nede i glasset lagde vi en krabbe. Vi demonstrerede én gang, hvordan man åbner glasset, og så gjorde blæksprutten det samme efter få minutter. Den næste dag tog det endnu kortere tid. Den kunne nemlig huske, hvordan den skulle gøre! Desuden er det da også ret klogt at sprøjte blæk i hovedet på sine fjender, hvis de kommer lidt for tæt på.

Magiske blæksprutter

Den ottearmede blæksprutte har i øvrigt et ekstra trick i ærmet, hvis den angribes af et rovdyr – den smider nemlig bare en arm. Den kan også efterligne andre dyr – for eksempel en giftig havslange, og så skal rovdyrene nok holde sig væk! Men tro ikke, at den ottearmede blæksprutte er et sandt dydsmønster. Den er ikke bleg for selv at gå til angreb – selv små hajer kan den slå ihjel!

Er du blevet helt bidt af blæksprutter? Så læs mere i vores to spændende hæfter om de "Magiske blæksprutter"!

Magiske blæksprutter del 1

Magiske blæksprutter del 2

Fakta om den alm. ottearmede blæksprutte

Alder:

12-18 mdr.

Størrelse:

1 meter

Den kan blive op til 1 meter lang.
Levested:

Det østlige og vestlige Atlanterhav og Middelhavet.
Føde:

Fisk, krebsdyr, snegle og muslinger.

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2022
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her