Husk at medbringe gyldigt coronapas!
Atlantisk dolkhale (Limulus polyphemus) i Kattegatcentret.
Dolkhale

Dolkhale: Jeg er ikke typen, der sådan skifter stil fra dag til dag

Nu skal du møde lidt af et fortidsmonster – dolkhalen har stort set ikke ændret udseende i over 400 millioner år. Det betyder, at den faktisk er meget ældre end dinosaurerne!

Der findes i dag fire nulevende arter af det sære dyr, som har hele 10 øjne: 2 øjne, som er placeret på hver side af skjoldet, og 8 mindre øjne, som er fordelt på skjold, hale og sågar på undersiden. De små ekstra øjne er primitive og kan kun skelne lys fra mørke og registrere ultraviolet lys.

Dolkhalens skjold består af to dele - forreste skjold ligner en hestesko og beskytter det meste af kroppen og benene. Bagskjoldet beskytter gællerne og kønsorganerne. På samme måde som krebsdyr skifter dolkhalen skjold i takt med, at den vokser. Den lange hale kan godt ligne lidt af et våben, men dolkhalen bruger den bare til at flippe sig om på maven, hvis den ender på ryggen.Blåt blod i årerne

Dolkhalen ligner mest et krebsdyr såsom en krabbe, men den er faktisk noget for sig. Den er faktisk tættest beslægtet med både edderkopper og skorpioner! Derudover flyder der blåt blod i årerne. Man har fundet ud af, at dolkhalens blå blod kan påvise bakterier i medicin. Derfor tapper medicinalindustrien dolkhaler for deres blod.

I parringstiden bliver hannen lidt anmassende, for nu at sige det mildt. Han hægter sig nemlig fast bag på hunnen med et par modificerede gangben for at befrugte hendes ca. 30.000 æg, mens æggene graves ned i strandkanten ved højvande. Det er kun en lille procentdel af æggene, der overlever til voksenstadiet, for undervejs bliver mange spist af både fugle og fisk.

I Kattegatcentrets ene rørebassin har du mulighed for at møde de forhistoriske særlinger! Her kravler der nemlig atlantiske dolkhaler (Limulus polyphemus) rundt.

Læs mere om Kattegatcentrets opdræt af dolkhaler - og giv en donation

Fakta om den atlantiske dolkhale (Limulus polyphemus)

Størrelse:

Skjoldet hos den atlantiske dolkhale (Limulus polyphemus) kan blive op til 35 cm bredt hos hunner og 22 cm bredt hos hanner.
Føde:

Bløddyr såsom orme, snegle og muslinger.
Udbredelse:

Der findes fire arter af nulevende dolkhaler. Tre af dem lever i asien, mens den atlantiske dolkhale (Limulus polyphemus), som du kan opleve i Kattegatcentret, lever langs Nordamerikas østkyster.

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2022
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her