Køb billet online & spar
Stort Søpindsvin
Stort søpindsvin

Stort søpindsvin: VI ER HAVETS LYSERØDE TANKS

Bliv klogere på søpindsvinet, der er havets lyserøde, altædende tanks, og som har en mund, der kaldes for "Aristoteles' lygte".

Søpindsvinene er havets lyserøde tanks!

Som navnet antyder, er det store søpindsvin (Echinus esculentus) det største af sin slags i de danske farvande med sine max. 18 cm i diameter. Det er et meget besynderligt dyr, der er pink og kugleformet, med en affladet underside. Den kalkholdige skal er helt hård, og dækket af 1-3 cm lange pigge. Hver eneste pig kan bevæges, da den er koblet til en lille muskel.

Søpindsvinets pansrede udseende viser tydeligt, at det er et dyr, der ikke stoler på nogen. Det er altid i forsvarsposition og vil ikke være en del af havbundens tag-selv-bord. Det store søpindsvin er havets omvandrende lyserøde tank, der godt beskyttet bevæger sig henover havets bund i et lavt tempo.

Søpindsvin

Søpindsvinet har sugefødder!

Mellem piggene på undersiden, sidder der et hav af sugefødder, som søpindsvinet bruger til at bevæge sig med. Hver enkelt sugefod kan bevæges uafhængigt af de andre og gribe fat i underlaget for at rykke søpindsvinet i en retning. Der er ikke mange dyr, der har lyst til at sætte tænderne i sådan en pigget bold.

Søpindsvinet spiser alt, som det kan køre henover

På undersiden af søpindsvinet sidder dens mund. Den har fem kraftige tænder, der sidder i en cirkel, og munden kaldes for Aristoteles’ lygte.

Med sit hav af små sugefødder bevæger den lyserøde tank sig stille og roligt henover havbunden, mens den afgnasker overflader fri for alt, hvad den kan spise. Søpindsvinene lever hovedsageligt af store tangarter, røde kalkalger, der sidder som belægninger på sten, og så er de også glade for det lille fastsiddende krebsdyr, ruren.

Søpindsvin

Søpindsvin er i naturlig balance!

Et voksent søpindsvin kan helt afgræsse overfladen på 1,2 m2 havbund på et år. Hvis der er for mange søpindsvin i et område, kan det derfor have katastrofale følger, da en flok søpindsvin hurtigt kan nedbarbere en hel tangskov.

En tangskov fungerer lidt ligesom en skov på landjorden og er et vigtigt levested for mange havdyr. Derfor er det også vigtigt, at der er rovdyr, der spiser en del af søpindsvinene, så bestanden reguleres, og der er en naturlig balance i havområdet mellem alger og søpindsvin. Der er ikke mange dyr, der vil sætte tænderne i sådan en stikkende bold, men i Danmark er vigtige søpindsvins-spisere f.eks. torsken og havkatten.

Fakta om det store søpindsvin:

Størrelse:

Max. 18 cm

Føde:

Alger

Habitat:

Bundlevende, 0-100 m


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her