De fleste holder sig på afstand, når de ser en brandmand - for brandmandens nælder gør naller! Her kan du læse om, hvor giftig en brandmand er, og ikke mindst hvad du skal gøre, hvis du er så uheldig at blive brændt af en brandmand på din strandtur.
Brandmanden er giftig
Brandmanden (Cyanea capillata) er en almindelig gople i de danske farvande, og faktisk findes den over det meste af den nordlige polarcirkel. Den lever af dyreplankton og små fisk, som den fanger og stinger med sine meterlange tentakler. Tentaklerne er fyldt med giftige nældeceller, som er dem, der giver den brændende smerte, hvis du bliver brændt af en brandmand.
Er det farligt at blive brændt af en brandmand?
Bliver man ramt af brandmandens tentakler, får man de giftige nældeceller skudt ind i huden. Det kan gøre rigtig ondt og give røde mærker på huden. Men der er stor forskel på at strejfe en brandmands tentakel på stranden og at svømme direkte ind i en stor brandmand. Hvis man rammes af mange tentakler eller svømmer direkte ind i en brandmand, kan man nemlig få det rigtig dårligt, og det kan være nødvendigt at søge læge. Ofte er det heldigvis blot mindre dele af kroppen, der rammes af et par tentakler, men det kan stadig gøre rigtig ondt.
Hvad skal man gøre, hvis man bliver brændt af en brandmand?
Hvis uheldet er ude, og du er blevet brændt af en brandmand, er der her nogle gode råd til, hvad du kan gøre for at lindre smerten.
Smerten kommer af, at du har fået brandmandens giftige nældeceller skudt ind i huden. Derfor er det en god idé at få fjernet disse nældeceller. Det gøres bedst med en skraber eller et barberblad. Nu er det jo ikke sikkert, at man lige har det med på stranden, så her kan man i stedet bruge et kreditkort eller en ispind til at skrabe henover huden. Det er dog vigtigt, at man ikke trykker på huden. For så kan man komme til at skubbe nældecellerne endnu dybere ind i huden og derved gøre ondt værre. Nældecellerne skal altså skrabes af, og ikke presses yderligere ind i huden.
Hjælper det at tisse på huden, hvis man bliver brændt af en brandmand?
Det korte svar er nej. Men hvis du er blevet brændt af en brandmand, så hjælper det at skylle huden for på den måde at fjerne nældecellerne. Nogle siger derfor, at det hjælper at tisse på huden, men det er altså blot dét at få skyllet huden, der hjælper. Så man kan altså ligeså godt bruge havvand eller en anden form for væske end urin. For der er ingen grund til først at blive brændt af en brandmand og så gøre ondt værre ved også at lade sig tisse på.
Hvordan kan man kende en brandmand?
Brandmanden kendes på den røde farve og de mange, lange tentakler. Nogle kan dog komme til at forveksle en hun-vandmand med en brandmand. Hun-vandmændene bærer nemlig deres æg på deres mundarme, som er fire udvækster på undersiden. Æggene er mørkerøde, og den nu røde hun-vandmand kan derfor forveksles med en brandmand. Men brandmanden er kraftigt rød, og kun den har de lange tentakler. Man er sjældent i tvivl, hvis det er en brandmand, som man har fået øje på.
Hvorfor er der så mange brandmænd?
Nogle gange kan man møde enorme mængder brandmænd på stranden eller i havnen. Brandmændene vil helst være der, hvor der er føde, men det er altså ikke derfor, at du møder dem i vandkanten. For goplerne har ikke rigtigt nogen bestemmelsesret over, hvor de befinder sig. Brandmændene følger nemlig blot med strømmen og er underlagt vind og vejr.
Når man nogle gange møder enorme mængder af brandmænd på stranden eller i havnen, er det derfor ikke nødvendigvis fordi, at arten har et ekstra godt år, men fordi vejrforholdene har ført de mange brandmænd derhen.
Goplerne laver en pulserende, sammentrækkende bevægelse, som kan bevæge dem en smule. Men de bruger faktisk mere denne bevægelse til at indfange byttedyr med tentaklerne. De pulserende bevægelser er også en måde, hvorpå man kan se, at goplen er i live.
Der ses flest brandmænd i sommerhalvåret. Man mener, at de fleste brandmænd ikke bliver mere end et år gamle. De store brandmænd har nærmest ingen fjender, men efterårsstormene slår mange af dem i stykker. I marts-april ses de første små baby-brandmænd, kaldet ephyraer, og til august er der sandsynligvis flest brandmænd at se.
Brandmanden er verdens største gople
Faktisk er brandmanden verdens største gople. Den er nemlig observeret værende helt op til 2 meter i diameter! Sjældent ses de dog så store. Deres tentakler bliver flere meter lange, og de længste nogensinde målt var hele 36,6 meter lange. De lange tentakler gør meget muligt også brandmanden til verdens længste, nulevende dyr. Selv en blåhval bliver ikke over 30 meter lang.