Kom tæt på alverdens hajer i Danmarks hajcenter.
Hajer - havets herskere

Kom tæt på alverdens hajer i Danmarks hajcenter

Der findes over 500 arter af hajer i verden og mange af disse hajarter kan du komme helt tæt på i Kattegatcentret. Derfor kaldes Kattegatcentret blandt andet også for Danmarks Hajcenter. For i Kattegatcentret kan du både ”klappe” en haj i rørebassinerne, Zzzzove med hajer, kaste dig ud på dybt vand og dykke med hajer - og opleve den fascinerende fodring og træning af de store, tropiske hajer i hajtanken!

Her kan du blive lidt klogere på havets herskere - hajerne!Hajerne har været her i 450 millioner år og er derfor meget ældre end de første dinosaurer. Hajer hører til en gruppe af fisk, som kaldes bruskfisk. De har ikke et hårdt skelet, men et skelet af brusk. Brusk er det samme som vores næse og ører er lavet af. Andre fisk har et skelet af knogler, og de kaldes benfisk.

Hajer er meget forskellige i deres kropsform og størrelse, og de er tilpasset deres forskellige levevis. Nogle arter skal svømme hele tiden for at kunne trække vejret. De er typisk torpedoformet. Andre arter lever deres liv på havbunden og er typisk mere flade.
I Danmark lever der også hajer

I Danmark lever der også hajer


I Danmark lever der 14 forskellige arter af hajer. Nogle er kun set ganske få gange, mens andre er mere almindelige.

De mest almindelige hajer i danske farvande er små hajer som småplettet rødhaj og pighaj, men der findes også større arter som gråhaj og sildehaj.

Engang i mellem besøger sjældne hajarter som rævehaj, blåhaj og verdens anden største haj, brugden, de danske farvande. Men generelt er der ikke mange hajer i Danmark, og de lever for det meste ude på dybt vand og ses derfor sjældent. Det er dog ikke helt usædvanligt, at fiskerne får dem i deres garn.

I Kattegatcentrets 1,5 millioner liter store Oceanarium, har vi fem forskellige danske hajarter, blandt andet pighaj og storplettet- og småplettet rødhaj.

Læs mere om dykkerfodring af de danske hajarter i Oceanariet her
Hajer er et rovdyr og holder havets økosystem i balance.

Hajer - havets uundværlige toprovdyr


Hajer har det svært i naturen. Der er igennem mange år blevet fanget for mange af dem. Hajer formerer sig langsomt og får få unger, og derfor er de ekstra sårbare overfor fiskeri.

Hvert år fanges millioner af hajer i verdens have på grund af jagten på deres kød og finner. Finnerne bruges til den eftertragtede hajfinnesuppe. I mange havområder er der derfor meget færre hajer, end der har været.

I Danmark spiser vi ikke hajfinnesuppe og sjældent hajkød. Alligevel findes der også hajarter i danske farvande, der er truet. Tidligere blev der fanget sildehaj og pighaj i Danmark, men der er nu så få af dem, at det er blevet forbudt.

Hajer har altid haft en vigtig rolle i havets økosystem. Hajer er toprovdyr og holder andre dyr nede i antal. Uden hajer risikerer havets økosystem at komme i ubalance og kollapse. Hajer er altså med til at holde havet sundt – og derfor skal vi passe rigtig godt på dem.

Læs om Kattegatcentrets vigtige avlsarbejde på hajer

Kattegatcentret er et af de eneste akvarier i Europa, der træner hajer.

I Kattegatcentret træner vi hajer


Kattegatcentrets daglige træning og fodring af hajerne i den tropiske hajtank giver dig for alvor indsigt i de fascinerende hajer! Oplev pigrokker danse og pjaske i overfladen, mens hajfinner skærer sig gennem vandet, og revlehajernes faretruende tandsæt flår fladfisk ud af dyrepasserens hånd. Fald på halen, når de store nursehajer trænes - og få et chok, når sandtigerhajen laver sit overraskelsesangreb! Stå helt tæt på og få vand i håret - eller se det hele fra hajtunnellen, hvor der kun er 6 cm mellem dig og hajerne!

Kattegatcentret er et af de eneste akvarier i Europa, der træner hajer – oplev for eksempel, hvordan de store nursehajer let og elegant glider op på træningsrampen og ruller rundt på ryggen. Vi træner dog ikke hajer for showets skyld, men for hajernes skyld. Træningen skaber nemlig tillid og vænner hajerne til kontakt med mennesker. På den måde kan dyrepasserne lettere holde øje med hajernes helbredstilstand, måle dem og behandle dem for eventuelle sygdomme.

Læs mere om træning og fodring af vores store, tropiske hajer
Dyk med hajer i Kattegatcentret.

Spring ud på dybt vand - og dyk med hajer


I Kattegatcentret kan du dykke med hajer - hvad enten du er uøvet eller erfaren dykker. Professionelle dykkerinstruktører står klar til at give dig oplevelser for livet, og du kan være sikker på, at sikkerheden er helt i top.

Du kan fx booke et prøvedyk i vores 1,5 millioner liter store Oceanarium og give vores fem forskellige hajarter et haj-five! Og er du certificeret dykker, er et BIG SHARK DIVE i Kattegatcentrets tropiske hajtank en unik chance for at møde de imponerende dyr på nærmeste hold. Det er en wauw-oplevelse ud over det sædvanlige, når store pigrokker og tropiske hajer som revlehajer og vores imponerende sandtigerhaj elegant glider forbi helt tæt på – og så er det endda helt ufarligt!

Læs mere om hajdyk i Kattegatcentret her

Læs mere om Kattegatcentrets mange arter af hajer her

Sover hajer? Sov med nogle af verdens største hajer i Kattegatcentret og find ud af hvordan hajer sover

Zzzzov med hajerne i Kattegatcentret


Forestil dig at liste rundt med en lommelygte i det store, nattemørke Kattegatcenter sammen med din familie. Og forestil dig så at sove lige under eller ved siden af store tropiske hajer. Det er altså ikke noget, man sådan lige får mulighed for hver dag! Men i Kattegatcentret har du chancen for at overnatte sammen med hajerne - både sammen med din familie eller din skoleklasse.

Læs mere om "Zzzzov med hajerne for familier" her
Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2018
Hovedsponsor:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her