Køb billet online & spar
Gråsæl (Halichoerus grypus) er Danmarks største rovdyr
Gråsæl

Gråsæl: Jeg spiser som en hest

Gråsælen (Halichoerus grypus)

Gråsælen er Danmarks største rovdyr, og den er ikke sådan at tage fejl af. Hunnernes pels er oftest lysegrå med spredte mørke pletter, og hannerne er mørkegrå med nogle få lyse pletter. Hos begge er bugen lidt lysere end oversiden. Det er dog det hesteagtige hoved, der er mest iøjnefaldende. I modsætning til den spættede sæl går gråsælens lange snude med den lige næseryg nemlig i ét med panden.


Gråsælen er udbredt i hele Nordatlanten og var tidligere helt almindelig i de danske farvande. I dag ses den mest i Østersøen omkring Bornholm, i Kattegat og ved Vadehavet. Kystområder på øer, sandstrande, rev, skær, holme og sandbanker er favoritsteder, for her kan man leve uforstyrret.


Hannen, som gerne bliver mere end dobbelt så stor som hunnen, kan veje op til 300 kg og blive mere end to meter lang. Derfor skal der godt med føde til! Gråsælerne lever især af fisk, men spiser også krebsdyr og blæksprutter. Mens små byttedyr typisk sluges hele under vandet, tager sælen større fangster med op til overfladen, hvor forluffernes kløer bruges til at rive byttet i mindre stykker.


En tung fødsel!

Gråsælen har stort set været udryddet fra danske farvande, men de senere år er antallet af gråsæler i danske farvande heldigvis steget, men ynglebestanden er fortsat lille – kun 5-10 hunner føder unger i Danmark hvert år.


Hunnen har forlænget drægtighed, så når ægget er blevet befrugtet, går det i dvale i livmoderen. Først efter ca. fire måneder sætter det sig fast i livmodervæggen og gennemgår den egentlige fosterudvikling. Det tager ca. otte måneder, før den meterlange og 10-20 kg. tunge unge kommer ud. Den fødes med en hvid uldpels, som ikke er vandskyende. I løbet af 2-3 uger skifter den til den egentlige pels, og må derfor blive på land indtil da. Men det er til gengæld også lidt af en fest, for i denne periode lever den af moderens mælk, som har en fedtprocent på op til 60 procent.


I Kattegatcentret har vi en gråsæl - Tulle, som lystigt boltrer sig i vores store udendørs naturanlæg. Vi træner den hver dag sammen med de andre sæler, og den er rigtig dygtig!


Læs mere om Kattegatcentrets sæler her


Se i dagens program, hvornår du kan opleve træning og fodring af sælerne

Fakta om gråsæl

Vægt:


300 kg

Kan veje op til 300 kg.

Længde:


>2 m

Kan blive mere end 2 meter lang.

Alder:


46 år

Hunnerne kan blive op til 46 år og hannerne op til 44 år.

Utroligt:


Kan svømme op til 1200 km på en måned.

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her