Marsvin er en legesyg delfin
Dette dyr deler navn med en gnaver, men er faktisk en hval! Marsvinet (Phocaena phocaena) er én af verdens mindste hvaler og den eneste hvalart, som yngler i danske farvande. Du møder det almindelige marsvin i kystnære eller andre lavvandede områder på mindre end 200 meters dybde. Selvom den lille hval er meget sky af natur, kan du være heldig at spotte rygfinnen af et marsvin.
Marsvin er Ikke et grødhoved
Marsvin har på ingen måde grød i hovedet, men derimod en meget avanceret fedtklump i panden! Den kaldes også for ’melonen’ og bruges som ekkolod, når marsvinet skal ud på rov. Fedtklumpen udsender nemlig meget højfrekvente og stærke lydbølger i en stråle, og når strålen rammer et bytte, kastes lydbølgerne tilbage. Gennem underkæben, der er i forbindelse med øret, opfanger marsvinet ekkoet og kan dermed bestemme retning og afstand. Blandt alle andre dyregrupper er det kun flagermusen, som også benytter dette princip.
I det hele taget er den lille hval ret godt skruet sammen. For at minimere modstand har den torpedoformede krop glat hud uden hårvækst, og næseborene er rykket op ovenpå hovedet, så marsvinet hurtigt kan komme op og trække vejret midt under en jagt. Halefinnen sidder vandret og bruges til at skabe fremdrift, mens de bagudrettede brystfinner gør det ud som rorpinde.
Ud for Kattegatcentrets lagune kan du være heldig i sommermånederne at spotte marsvin. Måske er du heldig at spotte et marsvin eller to under dit besøg?