Almindelige marsvin hval ved Kattegatcentrets udendørs lagune.
Almindelig marsvin hval

Er der nogen-ogen-ogen-ogen?

Marsvin hvalen er en legesyg delfin


Den deler navn med en gnaver, men er faktisk en hval! Marsvinet (Phocaena phocaena) er én af verdens mindste hvaler og den eneste hvalart, som yngler i danske farvande. Du møder det almindelige marsvin i kystnære eller andre lavvandede områder på mindre end 200 meters dybde. Selvom det er meget sky af natur, ser du ofte marsvin hvalen springe ud af vandet som en anden legesyg delfin.

Marsvin hvalen er Ikke et grødhoved


Marsvinet har på ingen måde grød i hovedet, men derimod en meget avanceret fedtklump i panden! Den kaldes også for ’melonen’ og bruges som ekkolod, når marsvinet skal ud på rov. Fedtklumpen udsender meget højfrekvente og stærke lydbølger i en stråle, og når strålen rammer et bytte, kastes lydbølgerne tilbage. Gennem underkæben, der er i forbindelse med øret, opfanger marsvinet refleksionerne og kan dermed bestemme retning og afstand. Blandt alle andre dyregrupper er det kun flagermusen, som også benytter dette princip.

I det hele taget er marsvin hvaleb ret godt skruet sammen. For at minimere modstand har den torpedoformede krop glat hud uden hårvækst, og næseborene er rykket op ovenpå hovedet, så marsvinet hurtigt kan komme op og trække vejret midt under en jagt. Halefinnen sidder vandret og bruges til at skabe fremdrift, mens de bagudrettede brystfinner gør det ud som rorpinde.

Ud for Kattegatcentrets lagune kan man være heldig i sommermånederne at spotte marsvin. Måske er du heldig at spotte et marsvin eller to under dit besøg?

Fakta om almindeligt marsvin

Levested:

På hele den nordlige halvkugle fra Marokko i syd til Nordnorge i nord. I Danmark er marsvinet almindeligt i Nordsøen, Skagerrak, Kattegat samt bælterne, hvorimod det er ret sjældent i Øresund og i farvandet omkring Bornholm.
Føde:

Torsk, sildefisk, fladfisk, små blæksprutter mv.
Formering:

Hannerne bliver kønsmodne i 2-3 års alderen, og hunnerne er klar til forplantning i en alder af 3-4 år. De parrer sig i sensommeren, og hunnen er drægtig i ca. 11 måneder. Herefter føder hun en godt 10 kg. tung unge på 70-80 cm. Ungen dier i op til 11 måneder.

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2018
Hovedsponsor:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her