Husk at medbringe gyldigt coronapas!
Spættet sæl (Phoca vitulina) i Kattegatcentret.
Spættet sæl

Spættet sæl: Mit sul er cool!

Den spættede sæl (Phoca vitulina) er en rigtig tyksak, og det er kun godt. Den bruger nemlig ikke pelsen, men spækket til at holde varmen med. Og varme har man altså brug for, når man lever i vandet på den nordlige halvkugle!

Den spættede sæl er den mest almindelige sæl i de danske farvande. Den hører til gruppen af ægte sæler, Phocidae, som er kendetegnet ved, at de ikke har et ydre øre og ikke kan føre forlufferne ind under kroppen ligesom søløverne. Helt fra fødslen har den spættede sæl en lysegrå bundfarve med uregelmæssige sorte pletter. Den bliver ikke nær så stor som fætter Gråsæl, men den kan dog snige sig op på cirka 2 meter.

Ikke et kvabset drog

Spækket gør på ingen måde den spættede sæl til et kvabset drog. Faktisk er den i vældig god form og kan holde vejret i cirka 10 min. under vandet – nogle gange endda i længere tid! Dens blod kan nemlig oplagre en hel del ilt, og hjerteslaget kan let nedsættes til 1/10 af det normale.

Ligesom gråsælen har den spættede sæl forsinket drægtighed. Efter parring i august går fosterudviklingen derfor i stå indtil januar, hvor udviklingen så sætter i gang igen. I juni/juli kravler hunnen på land for at føde sin unge, som hun de næste fire uger fodrer med sin op til 48 procents fede mælk. Det øger ungens vægt med ca. 500-800 gram om dagen, så den hurtigt bliver trind og glad og parat til at klare sig selv!

I Kattegatcentret har vi to spættede sæler, som lystigt boltrer sig sammen med vores gråsæl i det store udendørs naturanlæg. Vi træner dem alle hver dag - og de er rigtig dygtige!

Læs mere om Kattegatcentrets sæler her

Se i dagens program, hvornår du kan opleve træning og fodring af sælerne

Fakta om spættet sæl

Vægt:

80-125 kg

Længde:

1,5-2 meter

Længde ved fødslen:

80 cm

Den spættede sæl måler ca. 80 cm ved fødslen.
Vægt ved fødslen:

8-10 kg

Den spættede sæl vejer mellem 8-10 kg ved fødslen.

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2022
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her