Køb billet online & spar
Almindelig flagermusfisk

Almindelig flagermusfisk: Slåskamp er ikke noget for mig

Bliv klogere på flagermusfisken, der vil gøre alt for at undgå en tvekamp med et rovdyr, og den narrer derfor sine fjender på alle tænkelige måder.

Flagermusfisken er flad som en pandekage

Flagermusfisken (Platax orbicularis) har en besynderlig form. Den er meget høj og kan faktisk blive helt op til 60 cm i højden. Men ser man flagermusfisken forfra, kan man se, at den også er helt flad. Den høje kropsform får flagermusfisken til at synes meget større, end den egentlig er. Det skræmmer en del rovdyr væk, der tror, at den er for stor til deres gab.

Flagermusfisken lever ved mangrover og beskyttede laguner ved kysterne i det Indiske Ocean og langs Afrikas østkyst, og den slanke form gør flagermusfisken eminent til at manøvrere mellem trærødder, sten og koraller.

Flagermusfisken har bind for øjnene

En af flagermusfiskens striber dækker dens øje. Det gør det svært for rovdyr at se øjet, og derved også se, hvor flagermusfiskens hoved er. Når rovdyret angriber, kan flagermusfisken pludselig flygte i den helt modsatte retning af, hvad rovdyret troede, fordi rovdyret simpelthen ikke har kunne finde hoved og hale på fisken.

Flagermusfisk


Flagermusfisken går i ét med naturen

Når flagermusfisken er ung, ser den helt anderledes ud end de voksne individer. Fisken synes meget høj, da kroppen ikke er fuldt udvokset ligesom finnerne, og den er rød-brun på hele kroppen.

Ungen har en helt speciel adfærd, hvor den lægger sig på siden, enten på bunden af lagunen eller i overfladevandet, og her svømmer den stille og roligt. Ungen ligner fuldstændigt et blad og narrer på den måde rovdyr – for der er ikke mange rovdyr, der har lyst til at sætte tænderne i et vissent blad! Nedenfor ses en ung flagermusfisk.

Flagermusfisk

Flagermusfisk er ikke meget for en slåskamp

Når flagermusfisken bliver ældre, vokser kroppen, så den bliver knap så høj i forhold til længden, og fisken får sin sølvfarvede krop med sorte kamuflagestriber og gullige finner.

Flagermusfisken er en rolig og fredelig stimefisk, der vil gøre alt for at undgå en tvekamp med et rovdyr, og den narrer derfor sine fjender på alle tænkelige måder.

Fakta om almindelig flagermusfisk

Størrelse

Max. 60 cm

Føde

Hvirvelløse dyr

Habitat

Kystnære områder, 5-30 m


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her