Køb din billet online!
Almindelig Flagermusfisk

Almindelig flagermusfisk: Slåskamp er ikke noget for mig

Flagermusfisken er faktisk slank som en ål


Flagermusfisken (Platax orbicularis) har en besynderlig form. De er meget høje og kan blive helt op til 60 cm i højden. Men ser man flagermusfisken forfra, kan man se at den også er helt flad. Den høje kropsform, for flagermusfisken til at synes meget større end den egentlig er, og det skræmmer en del rovdyr væk, der tror at den er for stor til deres gab. En del fiskearter har en sådan stribe henover øjet, for at narre fjenden.

Flagermusfisken har bind for øjnene


En af flagermusfiskens striber dækker dens øje, og det gør det svært for rovdyr at se øjet, og derved se hvor flagermusfiskens hoved er. Når rovdyret angriber, kan flagermusfisken pludselig flygte i den helt modsatte retning af hvad rovdyret troede, fordi det simpelthen ikke har kunne finde hoved og hale på fisken.

Flagermusfisk

Flagermusfisk i Kattegatcentret


Flagermusfisken går i ét med naturen


Når flagermus fisken er ung, ser den helt anderledes ud en de voksne individer. Fisken synes endnu længere, da kroppen ikke er fuldt udvokset som finnerne endnu og den er rød-brun på hele kroppen. Ungen har en helt speciel adfærd, hvor den lægger sig på siden, enten på bunden af lagunen eller i overfladevandet, og her svømmer den stille og roligt. Ungen ligner fuldstændigt et blad, og narrer på den måde rovdyr – for der er ikke mange rovdyr, der har lyst til at sætte tænderne i et vissent blad.

Flagermusfisk

Ung flagermusfisk


Slåskamp er ikke lige mig


Når flagermusfisken bliver ældre, vokser kroppen, så den bliver knapt på høj i forhold til længden, og fisken får sin sølvfarvede krop med sorte kamuflage striber og gullige finner.
Den lever ved mangrover og beskyttede laguner, ved kysterne i det Indiske ocean og langs Afrikas Østkyst, og den slanke form gør flagermusfisken eminent til at manøvrere mellem sten og koraller.
Flagermusfisken er en rolig og fredelig stimefisk, der vil gøre alt for at undgå en tvekamp med et rovdyr, og den narrer derfor sine fjender på alle tænkelige måder.


Fakta

Størrelse

Max. 60 cm

Føde

Hvirvelløse dyr

Habitat

Kystnære områder, 5-30 m

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2021
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her