Køb din billet online!
Japansk Koglefisk
Japansk Koglefisk

Japansk Koglefisk: MINE KINDER ER SELVLYSENDE!

Japanske koglefisk er sky huleboer


Den japanske koglefisk(Monocentris japonica) ser ret sød ud, med sin runde form og relativt store øjne. Det er en fredelig fisk, der også har et meget roligt udtryk, når den svømmer rundt i en lille stime med sine artsfæller. Den lever i havet omkring Asien, samt østkysten af Afrika. Her lever den ved stenrev, hvor den gemmer sig, og den ses ikke så tit. Det er en mystisk fisk, som man ikke ved så meget om. Den japanske koglefisk er mest aktiv om natten, hvor den finder sin føde i form af dyreplankton, altså bittesmå dyr og yngel, der driver rundt i vandet.

Den Japanske Koglefisk har plader på kroppen!


Dens farve er grå-gullig og den japanske koglefisk har ikke egentlige skæl, men er i stedet dækket af store hårde hornplader. Hver plade har en sort rand, så de er tydelige at se, og de får fisken til at ligne en grankogle. På hver hornplade, sidder der også en pig, så den japanske koglefisk er godt beskyttet, mod hvad end den kan møde i havet.

Japansk Koglefisk

Japanske Koglefisk i Kattegatcentret


Koglefisken har kinder, der er selvlysende!


Den japanske koglefisk kan faktisk noget meget specielt, den har nemlig selvlysende kinder! Fisken har nemlig to lysproducerende organer, der sidder på hver side af underkæben. Hvert organ er fyldt med kolonier af den selvlysende bakterie Photobacterium fischeri, som fisken har en symbiose med. Ingen ved ikke med sikkerhed, hvorfor koglefisken svømmer rundt med selvlysende kinder, men der er forskellige idéer. Nogle mener, at koglefisken bruger lyset som lommelygte, så den bedre selv kan se om natten i de dybe, mørke huler, hvor den holder til. Andre mener, at den lyser op, fordi at lyset måske tiltrækker det dyreplankton, som den lever af, og at koglefisken på den måde kan lokke mad lige i gabet på sig selv. Der er også nogle der mener, at koglefisken lyser, for at kunne kommunikere med sine andre koglefiskevenner i stimen.


Fakta om den japanske koglefisk:

Størrelse:

Max. 17 cm

Føde:

Dyreplankton

Habitat:

Huler i stenrev, 20-200 m

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2021
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her