Husk at medbringe gyldigt coronapas!
Almindelig klovnfisk (Amphiprion ocellaris) i Kattegatcentret.
Almindelig klovnfisk

Almindelig klovnfisk: Jeg kan lave stuhr, stuhr nummer!

Klovnfiskene holder til i søanemoner, som måske ligner en plante, men i virkeligheden er et dyr i familie med vand- og brændmænd med hundredevis af giftige og brændende fangarme. Klovnfisken tager ikke skade af denne gift, og derfor er søanemonen det perfekte skjulested. Modsat er søanemonen også godt tilfreds med bofællesskabet. Klovnfisken fungerer nemlig som bolværk mod søanemoneædende rovfisk.

Klovnfisken er ikke kun fis og ballade


Det sjove navn skyldes de glade farver og den livlige aktivitet, men det er en misforståelse, at klovnfisken laver fis og ballade. I virkeligheden er den meget aggressiv og territorial. Dog fornægter cirkusartisteriet sig ikke helt – på fascinerende vis kan klovnfisken nemlig skifte køn!

Der hersker et helt fast hierarki blandt søanemonernes beboere: Først kommer hunnen, så hannen og endelig ”teenagerne” – og der er kun plads til ét dominerende par ad gangen. Et kønsmodent par fastholder deres dominans ved at jagte de yngre, så de bliver stressede og får mindre energi til at lede efter føde. Dør den kønsmodne hun, stiger den dominerende han op ad rangstigen ved at skifte køn, og han kan så finde sig en ny mage. På den måde vil der altid være et ynglende par i en søanemone.

Støt klovnfisken


Kattegatcentret har gennem flere år avlet på flere arter af klovnfisk for at beskytte den naturlige bestand.

Vil du støtte vores vigtige avlsarbejde, så klik her

Fakta om almindelig klovnfisk (Amphiprion ocellaris)

Størrelse:

12 cm

Den kan blive op til 12 cm.
Alder:

6-10 år

Klovnfisk bliver typrisk mellem 6-10 år. I fangenskab kan de blive over 20 år.
Føde:

Zooplankton.
Levested:

Koralrev i Stillehavet. Når klovnfisken først har fundet sin værtsanemone, bliver den der resten af sit liv og lever dermed i et relativt lille område på omkring en kvadratmeter.

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2022
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her