Køb billet online & spar
Almindelig klovnfisk (Amphiprion ocellaris) i Kattegatcentret.
Almindelig klovnfisk

Almindelig klovnfisk: Jeg kan lave stuhr, stuhr nummer!

Bliv klogere på klovnfisken, der må siges at leve op til sit navn. Ligesom en vaskeægte cirkusartist, kan klovnfisken nemlig lave stuhr, stuhr nummer og skifte køn!

Klovnfisken bor i en søanemone

Klovnfisken (Amphiprion ocellaris) lever i Stillehavets koralrev, hvor den holder til mellem søanemonens tentakler. Søanemonen ligner måske en plante, men det er faktisk et dyr i familie med vand- og brandmænd. Ligesom hos goplerne, har søanemonerne massevis af giftige og brændende nældeceller på hver af deres tentakler. Derfor holder de fleste af havets dyr sig et godt stykke væk fra søanemonerne. Men ikke klovnfiskene - de er ligefrem flyttet ind i den giftige søanemone! Klovnfiskene tager nemlig ikke skade af giften, fordi et lag slim på deres krop, beskytter dem.

Klovnfiskens bofællesskab

Når klovnfisken først har fundet sig en søsanemone, bliver den der resten af sit liv og lever dermed på et relativt lille område på omkring én kvadratmeter. Søanemonen er nemlig et rigtig smart hjem, for der er ikke nogen rovdyr, der angriber, når man bor mellem giftige tentakler.

Men nu er det ikke sådan, at klovnfisken bare maser sig på, for modsat er søanemonen også godt tilfreds med bofælleskabet. Klovnfisken spiser nemlig søanemonens parasitter, og beskytter også søanemonen mod de få dyr, der faktisk kan spise den. Dyr som sommerfuglefisk og havskildpadder, der kan finde på at spise søanemoner, holder sig nemlig væk, hvis en klovnfisk er flyttet ind.


Klovnfisken er ikke kun fis og ballade

Klovnfiskens sjove navn skyldes de glade farver og den livlige aktivitet, men det er en misforståelse, at klovnfisken laver fis og ballade. I virkeligheden er den meget aggressiv og territorial. Dog fornægter cirkusartisteriet sig ikke helt – på fascinerende vis kan klovnfisken nemlig skifte køn!

Klovnfisk


Jeg kan lave stuhr, stuhr nummer!

Der hersker et helt fast hierarki blandt søanemonens beboere: Først kommer hunnen, så hannen og derefter de andre hanner – og der er kun plads til ét dominerende par i en søanemone. Der er altså altid kun én hun i en søanemone, og hun kan kendes på at være større end hannerne.

Dør hunnen, eller forsvinder hun på anden vis, sker der et ægte tryllenummer i søanemonen: så skifter den dominerende han nemlig køn og bliver til en hun! Derefter udvælger den nye hun sig én af hannerne som sin mage. På den måde vil der altid være et ynglende par i en søanemone.

Når klovnfiskene klækker ud af æggene, er de alle små hanner. Senere i livet, kan de skifte køn og blive til en hun – hvis de får muligheden.

For at holde hierarkiet, går den dominerende hun nemlig hele tiden og tryner hannerne, for at de ikke skal skifte køn og tage hendes plads. Hun jager og puffer til dem, så de ved, hvem der bestemmer!

Hemmeligheden bag klovnfiskens store tryllenummer

Hvorfor skifter klovnfiskene egentlig køn? Man mener, det er fordi, at hunnens æg er meget mere kostelige og energikrævende at lave end hannens sædceller. Derfor giver det mening for klovnfiskene, at der kun er én hun, der bruger sin energi på at producere æg, mens resten er hanner. Dog er det også hunnen, der bestemmer! Til gengæld overlader hun børnepasningen til hannen.

Hos klovnfiskene passer far æggene, og mor bestemmer

Klovnfiske-hunnen lægger sine æg, der befrugtes af hannen. Æggene kan ikke tåle søanemonens gift, så æggene fastsættes på en anden overflade tæt på de giftige tentakler. Herefter er det hannen, der passer på æggene. Han forsvarer dem mod fjender, renser dem og vifter frisk havvand over dem med sine brystfinner.

Støt klovnfisken

Kattegatcentret har gennem flere år avlet på flere arter af klovnfisk for at beskytte den naturlige bestand.

Vil du støtte vores vigtige avlsarbejde, så klik her

Fakta om almindelig klovnfisk (Amphiprion ocellaris)

Størrelse:

12 cm

Den kan blive op til 12 cm.

Alder:

6-10 år

Klovnfisk bliver typrisk mellem 6-10 år. I fangenskab kan de blive over 20 år.

Føde:

Zooplankton.

Levested:

Koralrev i Stillehavet. Når klovnfisken først har fundet sin værtsanemone, bliver den der resten af sit liv og lever dermed i et relativt lille område på omkring en kvadratmeter.

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her