Mange af de fisk, der lever i mørke huler har store øjne, og den storøjede soldaterfisk er ingen undtagelse blandt huleboerne. Her kan du læse om den storøjede soldaterfisk og finde ud af, hvordan denne sky fisk har fået sit navn.
Storøjet soldaterfisk: Giv agt!
Soldaterfiskene (Myripristis murdjan) har store øjne og en flot rød-orange farve på kroppen. Da forskere begyndte at undersøge disse fisk for omkring 250 år siden, mindede den stærke farve dem om den røde kappe, som soldaterne bar i 1700-tallet, da blodpletter kunne ses mindre på det røde stof. Derfra har soldaterfiskene fået deres navn. Den flotte, røde kropsfarve er dog også den eneste sammenhæng mellem dem og soldater. Soldaterfiskene er nemlig nogle fredelige fisk, der aldrig er kampstridige.
Den storøjede soldaterfisk vil bare gerne have sin natmad
Faktisk er soldaterfiskene sky af natur og bruger det meste af dagen på at gemme sig i mørke huler og grotter. Her lever de ofte sammen i små, løse stimer og står næsten helt stille i det mørke vand. Først når natten falder på, kommer de ud af deres skjul for at spise natmad.
De storøjede soldaterfisk er ikke de store jægere, men lever af dyreplankton. De spiser ofte larveyngel fra krabber, der svømmer langsomt rundt i vandet og er nemt at fange.
Den storøjede soldaterfisk har fået gigantiske øjne gennem flere millioner års mørke
Soldaterfiskenes forfædre levede i det dybe hav, hvor der nærmest intet lys var. Derfor udviklede de kæmpe store øjne, som gjorde dem i stand til bedre at kunne se i mørket. Soldaterfiskene er blandt de ældste fisk, der findes, og de har stadigvæk store øjne som deres forfædre. Soldaterfiskene lever ikke i komplet mørke mere, men stadigvæk i mørke omgivelser. De store, sorte øjne er perfekte til livet i de mørke grotter og den lækre natmad – med øjnene kan soldaterfiskene se bedre end de fleste andre fisk og fange selv bittesmå dyr, der svømmer forbi dem i havet.
Arter, der er tæt beslægtet med soldaterfiskene, og som også lever det sky liv i mørke huler, har faktisk udviklet et lysende organ under hvert øje. Disse organer er fyldt med selvlysende bakterier, som de kan lyse med.
Læs om den japanske koglefisk, der også bor i huler og har selvlysende kinder