Køb din billet online!
Trepigget Hundestejle - Gasterosteus aculeatus

Trepigget Hundestejle: Jeg er en festlig alenefar!

Hundestejlen er godt udrustet


Umiddelbart ser den lille sølv-grå trepiggede hundestejle (Gasterosteus aculeatus) måske ikke ud af så meget. Men kigger man nærmere, kan man se, at det er en fisk, der er godt beskyttet mod vandets lækkersultne beboere. Hundestejlens forreste rygfinne er nemlig omdannet til mellem 2-4 (oftest 3) pigge, hvorfra den har fået sit navn. Derudover er hundestejlens bugfinner og gatfinne også omdannet til pigge, så den snart stikker ligeså meget som en nålepude!

En hundestejle rustning


Men det er ikke nok for hundestejlen - henad siden er hundestejlen nemlig beklædt med benplader, der fungerer lidt ligesom pladerne i en rustning. Ved hjælp af små benplader kan hundestejlen låse dens pigge fast i en oprejst position. Alt dette er til for at hundestejlen kan beskytte sig bedst muligt imod glubske rovdyr, som andre større fisk og fugle. Selv lever hundestejlen mest af vandinsekter og små krebsdyr.

Over sø og vand


Specielt for hundestejlen, er dens evne til både at leve i fersk-, brak- og havvand. Derved findes hundestejlen både i søer, vandløb og i havet langs kysterne. Dette er modsat de fleste fiskearter, der enten lever i ferskvand eller havvand, eller hvis de kan skifte mellem dette, gør det i forbindelse med at de skal formere sig. Den trepiggede hundestejle kan i stedet leve helt naturligt i begge vande, året rundt.

Hundestejlen skifter look


Hundestejlen ændrer udseende alt efter om den lever i fersk- eller saltvand. Hvis hundestejlen lever i havet, har den benplader langs hele siden af kroppen, mens det kun er på halvdelen af siden, hvis den lever i brakvand og kun har få benplader på brystet, hvis den lever i ferskvand. Samtidig bliver hundestejlen længst, hvis den lever i saltvand, hvor den bliver omkring 8-9 cm, mens den kun bliver omkring 6-7 cm hvis den lever i ferskvand.

Hundestejlehan i yngledragt

Hundestejlehan i yngledragt


Se video om afdelingen Livet i Kattegat

Læs mere om de fantastiske dyr og akvarier i Kattegatcentret

Hundestejlen er en festlig alenefar


I den tidlige sommer (maj-juni), skal hundestejlerne til at yngle, så hannen skifter fra sin sølv-grå farve og tager sin flotte farverige yngledragt på. Hannens ryg, sider og øjne bliver blågrønne, mens bugen bliver kraftigt rød. Samtidig bliver hunnens bug helt kantet at se på, af alle de æg hun bærer rundt på.
Hannen bygger rede af alge- og plantedele, ved at samle det og klistre det sammen med slim, som han udskiller fra nyrerne. Han jager andre hanner væk fra reden og området rundt om, men han lokker hunner til sig med en parringsdans - den såkaldte zigzagdans.

Hundestejlens Dans


Her svømmer hannen i zigzag hen imod hunnen for at fange hendes opmærksomhed med sin dans og farver. Hvis det lykkes, svømmer han hen mod reden, og hunnen følger efter. Når hunnen er i reden, prikker hannen til hendes hale indtil hun har lagt sine 100-400 æg i reden, og hun svømmer derefter bort. Hannen lokker så mange hunner til sin rede med dans som muligt. På den måde kan der være op til 1000 æg i en hundestejlerede! Når en hun har lagt sine æg og er svømmet væk, befrugter hannen æggene og vogter reden og vifter frisk iltet vand hen over æggene til de er klækket. Hvornår æggene klækker, afhænger meget af vandtemperaturen og det kan tage mellem 4-27 dage. Når æggene er klækket, vogter hannen ungerne i ca. en uge, før de forlader reden.

De anonyme fædre


Hvorfor har hundestejle hannen ikke bare sin flotte farverige yngledragt på hele året? Det er fordi, at han slet ikke er ligeså godt kamufleret fra rovdyr med den på, og derfor skifter han kun, når han skal yngle. Samtidig bruger han meget energi på redebyggeriet og sin flotte dans, hvor han også er ekstra udsat, så det hele er en bekostelig affære. Derfor vælger nogen hanner en helt anden taktik. De skifter ikke til yngledragt, og ligner derved hunnerne. Så sniger de sig hen til en anden hans rede, og befrugter æg i den, uden at den dominerende han i yngledragten lægger mærke til noget som helst. Han tror nemlig bare at hannerne er hunner der kommer for også at lægge æg i hans rede. Når æggene er befrugtet, smutter hannerne igen og overlader hele pasningen af æg og unger tilbage til ham der har gjort al arbejdet.


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2021
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her