Køb billet online & spar
Vandmand i Kattegatcentret.
Almindelig vandmand

Almindelig vandmand: Vi lukker faktisk lort ud af munden!

Bliver klogere på vandmanden, der hverken har hjerne eller hjerte - tilgengæld har den otte øjne og en lettere speciel måde at skille sig af med sin afføring.

Vandmanden lukker lort ud af munden!

Uden at fornærme nogen, kan man nok godt kalde vandmanden for et primitivt dyr. Den har hverken ben, hjerne eller hjerte. Det plankton, som den fanger, føres ind til dens mund i midten. Dog har vandmanden ingen udgang, så når den har afføring, ryger det hele lige retur ud af munden igen! Derfor skal det lige koordineres, hvornår vandmanden spiser, og hvornår den går på toilettet, ellers bliver det en rodet affære.

Vandmanden er 98% vand, men du kan ikke drikke den!

Vandmænd er i familie med korallerne og søanemonerne, men har til forskel fra dem et frit svømmende stadie – de såkaldte meduser. Meduserne er de vandmænd, man ser svømme rundt i havet.

Den almindelige vandmand (Aurelia aurita) består af hele 98% vand, og den er helt gennemsigtig og slimet. De fire buer, der træder frem ved vandmandens midte, er dens kønsorganer, som den altså har hele fire af. Hvis man er heldig, kan man også se vandmænd med et andet antal kønsorganer, fx 3, 5 eller 6 – det er lidt ligesom at finde en firkløver.

Man kan se vandmandens køn ud fra farven på kønsorganerne. Hvis buerne er hvide, er det en han med sædceller. Hvis buerne er orange, er det en hun med æg.

Vandmænd er havets flyvende tallerkner

Befrugtede æg fastsættes på hunnens fire tykke mundarme, der går ud fra vandmandens midte. Æggene er mørkt rød-brunlige, så den gravide hunvandmand, kan tydeligt kendes.

Når æggene klækkes, kommer der en frit svømmende larve ud, der fastsætter sig på en overflade i havet. Dette fastsiddende stadie er vandmandens polypstadie. Polyppen er kun få millimeter høj og sidder fast på underlaget.

Med tiden sker der en vild forvandling; polyppen deles op, og bliver til en stak af bittesmå vandmænd, der ligger oven på hinanden – præcis ligesom en stak tallerkner. En efter en skydes miniature-vandmændene af som små, flyvende tallerkner. De frit svømmende små vandmænd vokser sig hurtigt store. Polypperne kan leve flere år, før de bliver til meduser. Meduserne lever kun fra forår til efterår.

Vandmanden har ikke bare øjne, den har hele otte af slagsen!

Vandmanden virker som et primitivt dyr, og man skulle ikke lige tro det, men den har faktisk øjne. Og ikke bare har den øjne, den har hele otte af slagsen! De er ikke ligeså avancerede som vores øjne, men de kan sanse lys, så vandmanden ved, om det er lyst eller mørkt.

De primitive øjne sidder i otte indhak, der ses jævnt fordelt langs kanten af vandmanden. Udover et øje, sidder der i hvert af de otte indhak et organ, der kan fornemme hvilken vej, der er op og ned i vandet. På den måde ved vandmanden, om det er nat eller dag, og om den vender op eller ned.

Vandmanden brænder også – du kan bare ikke mærke det

Vandmanden svømmer langsomt gennem havet, mens den fanger dyreplankton med sine fangsttråde. På fangsttrådene sidder der nældeceller fyldt med nervegift, der lammer byttet.

Heldigvis er giften hos den almindelige vandmand ikke særlig kraftig, så vi mennesker kan ikke mærke den. Ved hjælp af kanaler, der kan anes på vandmanden, føres det mikroskopiske plankton til vandmandens mund, der sidder i midten på undersiden.


Få viden og fakta om brandmanden her

Læs flere spændende historier fra livet i havet

Fakta om almindelig vandmand

Indhold vand:

98%

Størrelse:

Max 30. cm

Habitat

De frie vandmasser


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her