Bliv klogere på zebrahornhajen, der som navnet antyder har striber som en zebra - og så lægger den måske verdens mest særprægede æg!
Zebrahornhajen spiser på havbunden
Zebrahornhajen (Heterodontus zebra) lever i den vestlige del af det Indo-pacifiske ocean, hvor den er ret almindelig. Dog ved man kun lidt om dens levevis, for den lever nemlig på dybt vand, hvor den gemmer sig mellem sten og klipper. Man mener, at zebrahornhajen lever af hvirvelløse dyr og små fisk, der lever ved bunden. Zebrahornhajen er nemlig selv en bundlevende haj, hvor munden sidder på hovedets underside, klar til at spise havbundens småfisk, krabber og snegle.
Zebrahornhajen har fået sit navn på grund af de karakteristiske lodrette zebrastriber, der løber på tværs af kroppen. Foran hver af zebrahornhajens to rygfinner, sidder der en kraftig pig. De kraftige pigge bruger zebrahornhajen i forsvar mod rovdyr.
Kærlighed ved første bid
Ligesom hos de fleste andre hajer kan zebrahornhajens parringsritual være ret dramatisk. Hannen bider sig nemlig hårdt fast i hunnens brystfinne, vender hunnen om og parrer sig med hende. Hannens bid kaldes for et ”kærlighedsbid”, og det er faktisk en almindelig del af parringsritualet hos mange hajer. Heldigvis har hunhajen meget tykkere hud end hannen, så kærligheden gør ikke nær så ondt, som den måske ser ud til. Kærlighedsbiddet gør parringen nemmere, da hajerne derved kan ligge tæt op ad hinanden, hvilket ellers kan være svært i det frie vand.
Zebrahornhajens specialiserede spiralæg
Zebrahornhajens ægkapsler ser ganske specielle ud og er nok nogle af verdens mest særprægede æg. De er spiralformede med to lange, krøllede tråde i den ene ende. Der er en helt bestemt årsag til denne særprægede form. Spiralformen gør nemlig, at ægget nærmest kan skrues fast mellem sten og klippesprækker, og på den måde gemmes beskyttet væk for rovdyr, ind til ægget klækker. Man har set hunhajer, der tager ægget i munden og forsøger at skrue det ind i en klippesprække. De lange tråde på ægget kan vikles om havbundens sten og tang for at forankre ægget. Der er ingen jordemoder i havet, men hvis trådene vikles om noget, mens hunnen er i gang med at lægge ægget, kan det hjælpe hende med at få hevet ægget ud.
Hunhajen lægger to æg ad gangen, 6-12 gange fra forår til sensommer, og der kan gå op til et år før ungen kommer ud, alt afhængig af vandtemperaturen.
Zebrahornhajen lægger æg i Kattegatcentret
I starten af 2022 var vi så heldige i Kattegatcentret, at vores zebrahornhajhun for første gang nogensinde lagde æg - og man kan ikke lade være med at måbe, når man ser disse fascinerende æg. Æggene blev hurtigt opdaget af Kattegatcentrets dyrepassere og flyttet til et beskyttet akvarium, for ellers havde zebrahornhajhannen måske spist dem.
Æggene viste sig af være befrugtede, og efter nogle uger kunne en lille hajhale ses bevæge sig inde i æggene.
Læs mere om zebrahornhajens vilde æg her
Enestående hajunger kom til verden
Og efter et halvt år skete det endelig! Æggene klækkede og de fineste, små zebrahornhajunger kom ud. Et enkelt æg gik desværre til, men de resterende fem har overlevet. Ungerne var kun omkring 20 cm lange, men havde til gengæld ekstra lange rygfinner.
Det er lidt af en sensation, for så vidt det vides, er det ikke før lykkedes nogen europæiske akvarier at avle zebrahornhajer, og det er også en stor sjældenhed på verdensplan.
Læs mere om de enestående hajunger her
Zebrahornhajen er én af i alt ni arter af hornhajer
Zebrahornhajen hører til ordenen af hornhajer, hvor der kun findes ni arter. Man kan kende hornhajerne på deres store hoved og kraftige øjenbrynsbuer. Alle hornhajerne lever på havbunden i tropiske til subtropiske vande. Hornhajerne er en af de ældste grupper af hajer.