Foredrag om etiske dilemmaer i dyreverdenen i Kattegatcentret.
12.11.2014

Hvilke dyr må man slå ihjel?

I Kina spiser de hunde, i Danmark slagter vi giraffer, og i USA bliver de forfærdede over begge dele. Grænserne for, hvad man kan tillade sig i dyreverdenen er kulturafhængig og ikke altid logisk og rationelt defineret, men helt sikkert et emne, der kan sætte sindene i kog.

De etiske dilemmaer i dyreverdenen er på dagsordenen, når biolog og direktør i Kattegatcentret, Bjarne Klausen, holder foredrag i Kattegatcentret tirsdag den 18. november kl. 19-21.

”Der er meget stor forskel på fisk og pattedyr i menneskers bevidsthed. Det handler ikke om, at man dyrefysiologisk har vurderet dyrenes evne til at resonere og føle, men om kultur og tradition,” siger aftenens foresdragsholder, Bjarne Klausen.

Er det mere synd for en giraf end for en torsk?

Der er kulturelle forskelle, og der er også forskel på, hvilke dyr vi i Danmark, synes det er synd for. Man kan sige, at dyrene er inddelt efter en sociozoologisk skala, hvor nogle dyr rangerer højere end andre. I Danmark ville man aldrig finde en levende gris i supermarkedets køledisk, men man kan godt finde levende hummere hos fiskehandleren. Det er ikke kun af praktiske årsager, men også fordi dyrene rangerer forskelligt på vores sociozoologiske skala.

Også i zoologiske haver og akvarier, hvor man ikke holder dyr for at spise dem, men for at vise naturens forunderlighed, kan der være store diskussioner om aflivning af dyr.

”Hvis vi kan aflive dyrene uden, at de udsættes for frygt eller smerte, er det ikke værre at aflive en giraf end en torsk,” siger Bjarne Klausen, som også har personlige erfaringer med etiske dilemmaer i dyreverdenen fra sit tidligere job som vicedirektør i Odense Zoo.

Bjarne Klausen og Kattegatcentret er desuden med i forskellige nationale og internationale organisationer, for eksempel den danske og den europæiske sammenslutning af zoos og akvarier (DAZA og EAZA), hvor etiske problemstillinger i dyreverdenen ofte diskuteres.

Læs pressemeddelelse

FAKTA
  • Pris: 50 kr. per person og 25 kr. for årskortholdere til Kattegatcentret
  • Tid & sted: Tirsdag den 18. november kl. 19.00-21.00 i Nautilus i Kattegatcentret
  • Tilmelding til GHR@kattegatcentret.dk

Læs mere om oplevelser i Kattegatcentret her

Se dagens spændende program i Kattegatcentret her
Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2018
Hovedsponsor:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her