Kattegatcentrets ikoniske sandtigerhaj tog sin sidste svømmetur tilbage i februar, og tirsdag aften ankom dens efterfølger med lastbil fra Holland som en lettere forsinket fødselsdagsgave.
Da Kattegatcentret fyldte 25 år mandag den 7. maj, var det uden den største og ældste haj i hajtanken. Den 24. februar blev Kattegatcentrets over 30 år gamle sandtigerhaj nemlig aflivet efter længere tids sygdom. Men tirsdag aften den 15. maj fik de andre fisk og hajer i hajtanken igen følgeskab af den imponerende haj med de sylespidse tænder. En ny, flot sandtigerhaj-han ankom nemlig med lastbil fra Holland.
”Vi har savnet en sandtigerhaj i hajtanken, så vi er rigtig glade for, at det er lykkedes os at finde en passende efterfølger til vores ’grand old man’,” fortæller marinbiolog og kurator i Kattegatcentret, Rune Kristiansen.
Sandtigerhajen blev fragtet med lastbil fra De Jong Marinelife i Holland til Kattegatcentret, hvor den ankom i et specialbygget kar kl. 19.15. En tur på knap 12 timer, og både transport og modtagelse gik helt efter planen.
”Sandtigerhajen klarede turen rigtig godt og blev løbende tilset af en ekspert fra De Jong Marinelife. Da den ankom til Kattegatcentret, blev den efter en times akklimatisering stille og roligt løftet over i en båre og videre op i hajtanken, hvor to dykkere stod standby, hvis der skulle opstå problemer. Vi vil de kommende dage holde den under opsyn, men det ser ud til, at den allerede har fundet sig rigtig godt til rette,” fortæller Rune Kristiansen.
VIGTIG AMBASSADØR FOR HAJERNE
Sandtigerhajen får en helt særlig formidlingsrolle i sine nye omgivelser.
”Alle vores hajer er ambassadører for hajerne i det fri, og her får sandtigerhajen en helt central rolle, da den er blandt de mest beundrede af alle vores hajer. Den kommer til at være kilde til et hav af fortællinger og ikke mindst udbredelse af vigtig viden om hajer og deres beskyttelse,” fortæller Rune Kristiansen.
Selvom Kattegatcentret via medlemskabet i verdens største zoo- og akvarieorganisation (EAZA) deltager i vigtige avls- og udvekslingsprogrammer, har det ikke været muligt at overtage en sandtigerhaj fra et andet akvarium.
”Vores mål er at begrænse indsamlingen af dyr fra naturen så meget, som overhovedet muligt. Men for nogle arters vedkommende – heriblandt sandtigerhajer - har man endnu ikke den fornødne videnskabelige viden til at få succes med avl, og så er alternativet at skaffe et begrænset antal fra naturen,” fortæller Rune Kristiansen.
Indhentning af sandtigerhajer fra naturen kræver dog helt særlige tilladelser, og der er kvoter på antallet, som må indfanges. På den måde sikres det, at fiskeriet foregår bæredygtigt.
FAKTA
- Kattegatcentrets tropiske hajtank er på 500.000 liter og indeholder blandt andet nursehajer, revlehajer og andre tropiske fisk
- Sandtigerhajens latinske navn er Carcharias taurus
- Sandtigerhajen er fanget ud for Sydafrika på licens, som kræver helt særlige tilladelser, der sikrer, at indfangningen foregår bæredygtigt
- Sandtigerhajen blev fragtet med lastbil fra De Jong Marinelife i Holland til Kattegatcentret
- Sandtigerhajen er en han, vejer 25,3 kg, er ca. 1,60 meter lang og skydes til at være mellem 3-5 år gammel
- Kattegatcentret er medlem af verdens største zoo- og akvarieorganisation, EAZA (European Association of Zoos and Aquaria)
- Sandtigerhajer kan blive cirka 20-25 år i naturen
- Læs mere om sandtigerhajer her
- Kattegatcentret fejrede 25 års jubilæum den 7. maj 2018
- Kattegatcentret måtte aflive sin over 30 år gamle sandtigerhaj den 24. februar. Sandtigerhajen, der ankom 4 dage før Kattegatcentrets åbning i 1993, blev aflivet på grund af alderdom. Læs mere her
- Den afdøde sandtigerhaj blev efterfølgende obduceret og foreviget i en CT-scanner. Læs mere her
Bliv bidt af havet i sommerferien - læs om sommerferieaktiviteter her