Køb billet online & spar
21.06.2023

Pingvinunger på vej i Kattegatcentret

Flere måneders hårdt arbejde i Kattegatcentrets pingvinanlæg ser ud til at bære frugt – to pingvinpar barsler nemlig lige nu med pingvinunger.

Efter flere måneder med lange kurmagerier, pardannelse og redebygning i Kattegatcentrets pingvinanlæg, er der endelig udsigt til pingvinunger. Pingvinernes dyrepasser har nemlig undersøgt æggene i rederne, og hele to pingvinpar ruger på befrugtede pingvinæg.

”Vi er så heldige, at hele 7 pingvinpar har lagt æg i deres reder, og jeg har undersøgt dem alle. Vores homoseksuelle pingvinpar Marmelade & Chickpea rugede som forventeligt på to ubefrugtede æg, men der er gevinst hos pingvinparrene Hans & Marie og Clarice & Ramsey. Så det er virkelig spændende,” fortæller Thomas Mathias Spiele, der er dyrepasser for pingvinerne.

Ved en gennemlysning er det let at se, om et pingvinæg er befrugtet eller ej.

”I et befrugtet pingvinæg bliver massen mere fast og sætter sig på indersiden af ægget. Derudover kan man også ane begyndelsen på en blodåre. Et ikke-befrugtet æg ligner mere et almindeligt hønseæg, hvor blommen bevæger sig alt efter, hvordan man vender og drejer ægget,” fortæller Thomas Mathias Spiele.

PINGVINUNGER FOR FØRSTE GANG


Ligesom det er første ynglesæson i Kattegatcentrets nye pingvinanlæg, er det også første yngleforsøg for pingvinparret Hans & Marie.

”Hans & Marie bliver førstegangsforældre, hvis det lykkes dem at udruge en unge. Pingvinparret var nogle af de allerførste til at danne par i vores pingvinanlæg, og de var også hurtigst til at få bygget en rede - faktisk har de skiftet rede op til flere gange, så de har virkeligt haft travlt,” fortæller Thomas Mathias Spiele.

Det er pingvinhannen, der står for at bygge reden af småsten, men parret er fælles om at ligge i reden og ruge på æggene, og de er også fælles om at opfostre en unge.

”Begge pingvinpar deles rigtig godt om arbejdsopgaverne. De skiftes til at ligge i reden og ruge på æggene, så begge pingviner får deres svømmeture og nok at spise. De klarer opgaven helt efter bogen, så jeg er meget optimistisk og krydser virkelig fingre for, at vi inden længe kan byde to dunede pingvinunger velkommen,” fortæller Thomas Mathias Spiele.

Det tager cirka 35 dage før et befrugtet pingvinæg klækker, hvilket betyder, at de to pingvinpar har ”termin” engang i juli måned.


Læs mere om Kattegatcentrets pingvinanlæg

PINGVINAEG

FAKTA

  • Der er sandsynligvis pingvinunger på vej i Kattegatcentret. Dyrepasserne har nemlig undersøgt æggene i pingvinernes reder, og i to tilfælde er æggene befrugtet
  • Det er de to pingvinpar, Hans & Marie og Clarice & Ramsey, der ruger på befrugtede æg
  • Et befrugtet pingvinæg har en fast ”masse”, mens et ubefrugtet pingvinæg minder om et råt hønseæg
  • Det tager cirka 35 dage før et befrugtet pingvinæg klækker, hvilket betyder, at de to pingvinpar har ”termin” engang i juli måned
  • Pingvinparrene skiftes til at ruge på æggene, der klækker efter 34-36 dage. Herefter går der en månedstid, før ungerne er store nok til at forlade reden
  • Pingvinparret vil skiftes til at fodre ungerne i reden ved at gylpe føde ned i munden på den
  • De dundækkede unger kan ikke svømme, men efter 80-100 dage er ungernes fjerdragt klar til en svømmetur
  • Kattegatcentrets nye pingvinanlæg i to etager åbnede for publikum den 18. juli 2022
  • Kattegatcentrets pingvinanlæg er ét af kun otte pingvinanlæg i verden, hvor det er muligt at stå i samme rum som subantarktiske pingviner
  • Kattegatcentrets 22 æselpingviner er ikke hentet i naturen, men kommer fra andre zoologiske anlæg i Europa
Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her