Solen skinnede fra en skyfri himmel og vandet i forsøgstankene ved Kattegatcentret boblede lystigt, da Ida Auken fra Radikale Venstre besøgte AlgeCenter Danmark i Grenaa mandag den 9. maj.
Cirkulær økonomi og bæredygtige løsninger var på dagsordenen, da Ida Auken mandag den 9. maj besøgte Djursland. Besøget var arrangeret af Radikale Djursland og startede med et besøg i AlgeCenter Danmark, som ligger ved siden af Kattegatcentret på Grenaa Havn.
Her fortalte forsker Annette Bruhn fra Aarhus Universitet om, hvordan virksomheder og forskere i Danmark arbejder sammen omkring dyrkning og høst af tang. Både som en ny råvare til produktion af fødevarer, dyrefoder, kosttilskud og ingrediens i fødevare- og kosmetikindustrien, og som et redskab til at opsamle næringsstoffer fra havmiljøet.
TANG OPSAMLER KVÆLSTOF OG FOSFOR
Annette Bruhn fortalte om dyrkning af den lange brunalge sukkertang, som der netop nu laves forsøg med i AlgeCenter Danmarks forsøgstanke og viste et flot eksemplar frem. Ida Auken spurgte interesseret ind til, hvordan dyrkning og høst af tang kan bruges til at genindvinde kvælstof og fosfor fra havmiljøet, og var begejstret for, at stoffer fra tangen bagefter kan bruges til husdyrfoder og til at gøde markerne.
”Det er et rigtig godt eksempel på cirkulær økonomi i praksis, og jeg er meget imponeret over, at I allerede er kommet så langt, og at resultaterne af AlgeCenter Danmarks forskningsprojekter bruges i praksis i virksomhederne,” sagde Ida Auken.
TANG I FØDEVARER
Grenaas fremadstormende tangvirksomhed, Nordisk Tang, var også inviteret til at møde Ida Auken i AlgeCenter Danmark.
”Tang har en masse gode egenskaber for miljø og sundhed, men det har faktisk også spændende smagsegenskaber,” fortalte Kristian Ottesen fra Nordisk Tang, som laver en række forskellige gourmettangprodukter, som også har et sundhedsaspekt.
Ida Auken smagte på både tørret tang og tangpesto, og syntes godt om begge dele, og hun var meget begejstret for Nordisk Tangs koncept og holdning til bæredygtighed.
TANG OG CIRKULÆR ØKONOMI
Lone Berg Frederiksen fra Teknologisk Institut, som arbejder sammen med Aarhus Universitet og Kattegatcentret i AlgeCenter Danmark, fortalte om, hvordan der arbejdes med at udvikle bioraffineringsteknikker, så tangen kan adskilles i bestanddele, som for eksempel proteiner, bioaktive stoffer og sukkerstoffer.
”Jeg er helt vild med jeres filosofi om, at der ikke er noget, der skal gå til spilde,” fortalte Ida Auken efter at have hørt om, hvordan alle dele af tangbiomassen kan anvendes til forskellige formål, og fortsatte:
”Det er en måde at tænke på, som både er vigtig og progressiv. Med jeres måde at arbejde med tang på, løser I flere problemer samtidig, og det er den helt rigtige tankegang”.
Læs mere om AlgeCenter Danmark her
Læs mere om forskning i Kattegatcentret her
Læs mere om alger her