Køb billet online & spar
Troels Kløvedal
Frihedens Værksted

På eventyr med Troels Kløvedal i Kattegatcentret

I udstillingen ”Frihedens Værksted” kan du lære mere om eventyreren Troels Kløvedals fantastiske liv, og samtidig drage afsted på din helt egen rejse til søs.


I Frihedens Værksted er det nemlig dig, der sætter kursen, når du vælger hvilket eventyr I drager afsted på. Drag på eventyr side om side med Kløvedal, når I sejler afsted mod fremmede kyster. Sæt dit præg på skibet, prøv at sejle Nordkaperen og dyk ned i Østjyllands største akvarium: Oceanariet.


I udstillingen sætter vi spot på Troels Kløvedals fantastiske liv. Både de kendte historier, og de mindre kendte. I udstillingen kan du b.la. opleve klip fra livet ombord på Nordkaperen, høre Troels Kløvedal fortælle om hans fascination for naturen og komme helt tæt på manden bag bøger som "Alle mine morgener på jorden" og "Den tynde hud".


Køb billet nu


Læs mere om udstillinger i Kattegatcentret her


Læs mere om oplevelserne i Kattegatcentret her


Se dagens program i Kattegatcentret her


Book et prøvedyk med hajerne i Oceanariet

Foto: Niels Ole Sørensen
Vælg dit eget eventyr

Tre rejser i Kløvedals ånd

Vælg mellem tre forskellige rejser i Kløvedals ånd, når du går på opdagelse i udstillingen "Frihedens Værksted". Rejserne er inspireret af tre aspekter af Troels Kløvedals liv. Hans kærlighed for naturen og dyrene, som lever her. De fremmede og kulturer og civilizationer i verden. Og det drømmende og poetiske - som for alvor kom til udtryk i Troels Kløvedals bøger.


Expedition science - I videnskabens navn


Gør dig klar til en banebrydende ekspedition til søs. Så mange mysterier i havets dyb venter på at blive opklaret. I sejler mod det ukendte. Hvad finder I mon i dybet? Ny arter venter på at blive opdaget. Bliver du mon den videnskabsmand, der finder dem for første gang? Måleudstyret er gjort klar og du kan se frem til en rejse i videnskabens navn.


Et fremmed eventyr - I civilizationens spor


Vi sejler mod fremmede kyster. I håbet, og med ønsket om at opleve det, som vi længes efter. At opleve det, som udfordrer os, og ryster os i vores grundvold. Vi skal opleve de ukendte civilisationer og de fremmede kulturer, som gør tingene helt anderledes end vi gør herhjemme. Vi vil studere de fremmede kulturer, og vende tilbage klogere, og mere vise på livet, end da vi drog afsted!


Drømmenes rejse - På fantasiens præmisser


Når du lukker øjnene vil du kun høre bølgernes brusen mod bredden. Det er vindens nænsomme kraft, som tvinger vandet mod kysten. Den samme nænsomme kraft, der i et splitsekund, kan blive til en ustoppelig magt, som ingen nåde kender. Du går ombord på skibet i solens smukke skær med ønsket om en rejse ud i den forunderlige verden. En rejse, som vil forbavse og overraske dig. En rejse der vil vende op og ned på alt. Verden er fuld af mystik og magi. Er du klar til en rejse på fantasiens præmisser?


Køb billet nu

Troels Kløvedal
Foto: Niels Ole Sørensen

Om Troels Kløvedal

Troels Kløvedal var en dansk forfatter, fortæller, sømand, eventyrerer og drømmer. Gennem hele sit liv sejlede han med skibet Nordkaperen, skrev bøger og lavede TV om sine rejser og oplevelser.

Troels Kløvedal flyttede ind i kollektivet Maos Lyst i 1960’erne, og fandt her det fællesskab og den familie, han havde manglet siden sin barndom. Sammen med de andre beboere, opkaldte Troels sig efter Kløvedal, det sted i Tolkiens ’Ringenes Herre’, hvor hobitter og elvere fandt et tilflugtssted.

I juli 1967 købte Troels Kløvedal Nordkaperen sammen med nogle venner. Skibet var gammelt og slidt, og den første tid efter købet gik med at sætte skibet i stand – og med at lære at sejle.

Igennem årene har op mod 1000 mennesker sejlet med Nordkaperen. Nogle skrev til Troels Kløvedal, andre mødte op på hans gårdsplads, og atter andre fandt Nordkaperen i en havn og gjorde sig uundværlige der. Mange af dem, der kom med ombord, havde aldrig sejlet før.

Undervejs på jordomsejlingerne skiftede besætningen jævnligt, og indimellem var Troels Kløvedal også selv tilbage i Danmark.

Under et ophold hjemme, trænger to af forfattervennerne Kløvedal op i en krog: ”Nu er det din tur til at skrive en bog”, sagde de og lånte ham et sommerhus. Han rystede sin første bog ud af ærmet på nogle uger. ‘Kærligheden, kildevandet … og det blå ocean’ blev udgivet i 1978 og blev hurtigt en bestseller.

I de sidste år var Troels Kløvedal plaget af hæs stemme og besværet vejrtrækning i en tid, før han i 2016 fandt ud af, at det var mere alvorligt end frygtet. En læge på Skejby Sygehus fortalte ham, at han led af sygdommen ALS (amyotrofisk lateral sklerose). ALS lammer gradvist alle muskler i kroppen og fører normalt til døden inden for ganske få år. To år efter diagnosen var Troels delvist lammet, trak vejret ved hjælp af en respirator og kommunikerede ved at skrive på en iPad. Han formåede alligevel at færdiggøre en bog der havde rumsteret i hans hoved længe. Det var erindringsbogen ’Alle mine morgener på jorden’, som udkom i 2017.

Troels Kløvedal døde d. 23. december 2018. Hjemme på gården på Djursland og omgivet af sine børn og sin kone.

”Først får man det hele forærende, og så mister man det igen. Sådan er livet.”

(Alle mine morgener på jorden, 2017).

Køb billet nu

 

FRIHEDENS VÆRKSTED

Udstillingen Frihedens værksted – eventyr til søs, er en bearbejdet udgave af udstillingen Frihedens værksted som tidligere er vist på Naturhistorisk Museum i Aarhus samt M/S Museet for Søfart i Helsingør. Udstillingen er støttet

af Nordea-fonden.

FOTOGRAFI

Kattegatcentret sender en stor tak til alle bidrag fra fotografer til Frihedens Værksted. Særligt tak til Niels-Ole Sørensen for hans flotte billeder af Nordkaperen og Troels Kløvedal.

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her