Nyhed: Cool pingviner!
Guldlokket pingvin

Guldlokket pingvin: Det gyldne monobryn

Bliv klogere på den guldlokkede pingvin, der har et gyldent monobryn og er den pingvinart, der er flest af i verden.

De guldlokkede pingviners gyldne monobryn

Navnet lyver ikke – det er en ægte guldlok, vi har med at gøre. Den guldlokkede pingvin (Eudyptes chrysolophus) har nemlig gyldne øjenbrynskvaster, mens de andre gultoppede pingviners øjenkvaster er gule. Samtidig er kvasterne sammenvokset hos den guldlokkede pingvin, så det bliver til et monobryn, ligesom hos den hvidkindende pingvin. Øjnene er er røde og den har et stort næb.

Den guldlokkede pingvin er den pingvinart, der er flest af i verden. Der er faktisk over 10 millioner guldlokkede pingviner, og de lever mere sydligt end resten af de gultoppede pingviner, og yngler på små øer i det sydligste Atlantiske og Indiske Ocean.

Den guldlokkede pingvin er med i "macaroni-klubben"

På engelsk hedder den guldlokkede pingvin en macaroni-pingvin. Det engelske navn har den fået af sømænd i det 19. århundrede, der har navngivet den efter medlemmer af den såkaldte ”macaroni-klub”. Det var et drillende navn for unge mænd, der gik i anderledes tøj og havde en flamboyant tøjstil, som man kaldte for macaroni. Når man ser på pingvinens gyldne lokker, kan man godt forstå, hvorfor den har fået medlemskab.

Flagermusfisk

Guldlokkede pingviner har en kort lunte

De guldlokkede pingviner danner enorme ynglekolonier, der kan være på flere millioner pingviner. Hannen ankommer først til ynglepladsen og laver et territorium, inden der dannes par. Hannerne kommer hurtigt op at toppes med naboerne, og de guldlokkede pingviner er kendt for at have en kort lunte. De løser gerne deres territoriale stridigheder med voldelig næb-wrestling og hårde finne-lussinger.

Far ruger og mor jager

Ligesom hos de andre gultoppede pingvinarter, lægger den guldlokkede pingvinhun to æg, et lille og et stort. Normalvis er det kun det store æg, der klækker og overlever. Det meste af tiden, ruger hannen på æggene i reden, mens hunnen er på jagt efter føde i havet. Ægget klækker efter 33-37 dage, og ungen passes i reden i ca. 25 dage.

Når ungen er stor nok til at forlade reden, mødes den med de andre unger i kolonien, og sammen holder de varmen og bliver passet af få voksne, mens de andre voksne pingviner er på jagt. Når ungerne er 2 måneder gamle, er de store nok til at forlade kolonien og selv tage til havs for at jage.

Flagermusfisk

Hvad siger du til en pingvinsteak?

De store kolonier af guldlokkede pingviner har været en god kilde til æg og kød for mennesker, og engang var der også en industri for pingvinolie. Det har selvfølgelig haft negative konsekvenser for antallet af pingviner, men heldigvis stoppede denne industri i starten af 1900-tallet.

Selvom der stadigvæk er over 10 millioner guldlokkede pingviner, er deres fremtid langt fra sikret. Antallet er faldende, og arten anses som værende sårbar. Invasive arter, samt sygdomsudbrud i de kæmpemæssige ynglekolonier, truer antallet. Samtidig stiger antallet af sæler, som spiser pingvinerne, og blokerer for adgangen til yngleområder, så det bliver sværere for guldlokkede pingviner at yngle.

Så selvom der endnu er mange guldlokkede pingviner, er det vigtigt at holde et vågent øje med udviklingen.

Læs mere om trusler mod pingviner her

Bliv klogere på æselpingvinen, der er flyttet ind i Kattegatcentret

Læs om Kattegatcentrets nye pingvinanlæg her

Få fakta og spændende viden om pingviner her

Fakta

Størrelse:

Max. 70 cm

Føde:

Krill, fisk og blæksprutter

Yngleområde:

Sydlige øer i det Atlantiske og Indiske Ocean

IUCN-status:

Sårbar

Hvor mange er der tilbage?

Over 10 millioner

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her