Nyhed 2022: Cool pingviner!
Sydlig springpingvin

Sydlig springpingvin: Jeg springer over enhver forhindring

Bliv klogere på den sydlige springpingvin, der langt hellere vil springe fremfor at lunte eller kurre afsted på maven som andre pingviner.

Sydlig springpingvin springer over enhver forhindring

Med de gule øjenbrynskvaster, hører springpingvinerne til i slægten af gultoppede pingviner. Hos springpingvinerne er kvasterne særdeles lange, og de svinges på livet løs, når der skal tiltrækkes en mage.

Springpingvinerne kommer – som navnet siger - fremad og forbi forhindringer ved at springe, og ikke så meget ved at lunte eller lægge sig ned på maven og kurre afsted som mange andre pingviner. Flere af de andre gultoppede pingviner springer faktisk også, men det er springpingvinerne, der har fået æren for den springende gangart.

Springpingvinerne er de mindste af de gultoppede pingviner, og de bliver højest 60 cm høje.

Den sydlige springpingvin er tæt beslægtet med den nordlige springpingvin, og indtil 2008 anså man dem for at være samme art. De ser dog en smule forskellige ud og man kan også høre forskel på deres sang.

Sydlig springpingvin springer ikke fra den ene til den anden

De sydlige springpingviner yngler på mindre vulkan- og klippeøer i det Sydlige Ocean. De samles i store ynglekolonier på op til flere tusinde individer, nogle gange sammen med de guldlokkede pingviner.

Springpingvinerne danner par for livet og bygger ofte deres reder i højt græs eller af småsten. Som de andre gultoppede pingviner, lægger de sydlige springpingviner to æg, hvoraf det sidste er større end det første. For det meste overlever kun det største æg. Hannen tager sig af at udruge og beskytte æggene, mens hunnen tager ud på havet for at jage føde i form af krill, fisk og blæksprutter. Nogle gange kommer hunnen med mad til hannen, og andre gange må han faste, indtil ægget klækker.

Når ægget er klækket, skiftes pingvinparret til at tage på jagt og til at passe og varme den lille unge, indtil den er stor nok til at forlade reden.

Sydlig springpingvin kan ikke springe over alle forhindringer

Gennem det 20. århundrede er antallet af sydlige springpingviner faldet drastisk, og man mener, at der er sket en nedgang på hele 30% de seneste 30 år. Derfor anses den sydlige springpingvin for at være en sårbar art. Man ved ikke præcist, hvorfor den sydlige springpingvin har taget det drastiske spring nedad i antal, men klimaforandringer bærer sandsynligvis en stor del af skylden. Stigende temperaturer påvirker blandt andet pingvinernes fødedyr, men giver også flere og kraftigere storme, hvilket udfordrer ynglekolonierne.

Læs mere om trusler mod pingviner her

Bliv klogere på æselpingviner, der snart flytter ind i Kattegatcentret

Læs om Kattegatcentrets nye pingvinanlæg her

Få fakta og spændende viden om pingviner her

Fakta

Størrelse:

Max. 60 cm

Føde:

Krill, fisk og blæksprutter

Yngleområde:

Subantarktiske øer

IUCN-status:

Sårbar

Hvor mange er der tilbage?

2.500.000

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2022
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her