Køb billet online & spar
Projekt FiSK

Projekt FiSK sætter fokus på fede fisk og sundhed

Hvordan påvirker det krop og hjerne at spise fisk? Det sætter Kattegatcentret fokus på sammen med Københavns Universitet, Nordsøen Oceanarium, Fiskeri- og Søfartsmuseet og Den Blå Planet ii forsknings- og formidlingsprojektet FiSK, som er støttet af Nordea-fonden


Forskning

I Projekt FiSK forsker Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet i, hvordan det påvirker børns sundhed og kognitive funktion at spise fed fisk. 200 niårige børn deltager i et forsøg, hvor forskerne undersøger, om det gør en forskel for børns sundhed og kognitive funktion at spise 300 g fed fisk sammenlignet med 300 g kylling om ugen i 12 uger. Samtidig ser forskerne også på, om kosten påvirker børnenes adfærd og følelser, og om de mulige effekter er forskellige hos drenge og piger og om de afhænger af børnenes gener. Børnenes sundhed bliver målt ved f.eks. blodtryk og hjerterytme samt ved at måle indholdet af insulin og fedt i blodet. Børnenes kognitive funktion måles som bl.a. koncentrationsevne og hukommelse.


Studiet løber fra august 2016 frem til juni 2017.


Formidling

Sideløbende med forskningsprojektet formidler Kattegatcentret og de tre øvrige akvarier i projektet eksisterende viden om fisk og sundhed. Det gøres bl.a. i udstillingen ”Det levende køkken”, som kan besøges på alle fire akvarier fra og med februar 2017, samt i forbindelse med aktiviteter for akvariernes besøgende.

Læs mere om oplevelserne i ”Det levende køkken” her


Læs om Projekt FiSK forløb for skoler her


Find opskrifter på lækker fiskemad på facebooksiden Projekt FiSK


Husk også at følge projektet på Facebook (Projekt FiSK), hvor du blandt andet kan få gode fiskeopskrifter, viden om fisk og sundhed, invitation til FiSK aktiviteter i Kattegatcentret og de tre andre akvarier og viden om forskningen på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.


Hvorfor skal jeg spise fisk?

Fødevarestyrelsen anbefaler at både børn og voksne spiser 350 g fisk om ugen, heraf bør 200 g være fed fisk såsom laks, makrel og sild. Mindre end 10 % af danske børn når anbefalingerne.


Udover at være en god kilde til protein, jod, selen og zink indeholder især de fede fisk langkædede omega-3 fedtsyrer (fiskeolie), som har en række gavnlige effekter i hjernen og i kroppen som helhed. Samtidig er fed fisk den vigtigste kostkilde til vitamin D, som mange danskere får for lidt af om vinteren.


Indtag af fed fisk og omega-3 fedtsyrer sænker risikoen for hjerte-kar sygdomme, og der er i forsøg særligt set positive effekter på blodtryk, hjerterytme og fedtkoncentration i blodet, som alle er risikofaktorer for hjerte-kar sygdomme.

Omega-3 fedtsyrer indbygges i børns hjerner, og menes derfor også at have en betydning for børns kognitive udvikling.


Læs mere om oplevelser i Kattegatcentret her


Læs mere om forskning i Kattegatcentret her

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2023
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her