Berggylten er en af de meget smukke fisk i de danske farvande. Og så har den et mærkværdigt liv – helt naturligt skifter den nemlig køn fra hun til han! Læs mere om berggylten her.
Berggylten er en yndig krabat
Berggylten (Labrus bergylta) kan være meget flot og farverig, og den kan næsten ligne en koralrevsfisk. Farverne er ofte brunlige eller grønlige med røde aftegninger, men farverne varierer meget og kommer an på alder, omgivelser, tid på døgnet og fiskens velbefindende. Derfor er der nærmest ikke to berggylter, der er ens.
Som en del af familien af de yndige læbefisk, har berggylten tykke læber, samt kraftige kegleformede tænder. Nede i svælget sidder der kraftige tænder, som den bruger til at knuse skaldyr med. Berggylten lever ved klipper og stenrev, blandt tang for at skjule sig.
Berggylten er den største af de læbefisk, der findes i danske farvande, og den kan blive op til 65 cm lang.
Berggylten skifter køn
Berggylten må siges at have et meget mærkværdigt liv. Helt naturligt skifter den nemlig køn. Berggylten starter livet ud som hun, men skifter køn til en han, når den er et sted mellem 5-14 år.
Berggylten har en køn taktik
Og så kan man gå og spekulere over, hvad sådan et kønsskifte hos en fisk egentlig skal til for ... Jo, ser du, det hele handler om, at berggylten har fundet ud af, hvordan den kan få flest unger, hele livet igennem.
Om sommeren holder hannerne et territorium med 4-7 hunner. Hannen skal være stor og stærk nok til at kunne forsvare sit territorie fra andre hanner og andre udefrakommende fisk, så det kun er de yngleklare berggyltehunner, der får lov til at være der. Det er først senere i livet, at berggylten er blevet stor nok til at kunne forsvare sådan et territorie, og det er derfor mest favorabelt at være han, når man er en ældre, større berggylte. Derfor er det en fordel at være en hun, når berggylten er lille, hvor den ikke kan forsvare et territorium, og så skifte taktik, når den er blevet større, ved at skifte køn til en han. Ved at skifte køn undervejs i livet, optimerer berggylten altså sine muligheder for at få mange unger.
Hvis hannen i et territorie dør, er det oftest den største af hunnerne, der skifter køn og overtager området. På territoriet bygges en rede af algedele, sammenhæftet af slimtråde i et hulrum mellem sten og klipper. Hannen danser for hunnen, der lægger 500-3.000 æg i reden. Æggene vogtes af hannen i 1-2 uger, ind til de klækker, hvorefter de små unger må klare sig selv.