I Kattegatcentret brænder vi for at bevare og genoprette livet i havet – både herhjemme og ude i verden. Vi deltager aktivt i flere vigtige naturbevarelsesprojekter, hvor vi rykker tættere på et sundere havmiljø – sammen med lokalbefolkningen, unge og samarbejdspartnere fra både ind- og udland.
Genopretning af havnatur i Norddjurs: Ålegræsprojektet
I Norddjurs Kommune arbejder vi på at bringe ålegræsset tilbage til havbunden. Ålegræs er nemlig afgørende for livet i havet – det skaber levesteder for dyreliv, binder CO₂ og forbedrer vandkvaliteten.
Kattegatcentret leder et treårigt naturprojekt, støttet af NRGi, hvor målet er at plante 20.000 nye ålegræsspirer i havet ud for Norddjurs. Lokale gymnasieelever og borgere spiller en aktiv rolle i arbejdet: De hjælper med at binde ålegræs på søm, som derefter udplantes i udvalgte havområder. Samtidig lærer de om naturens sårbarhed – og hvordan vi kan give den en hjælpende hånd og sammen gøre en forskel.
Elever fra ungdomsuddannelserne HTX og STX får endda mulighed for at følge projektet gennem hele deres treårige uddannelse via et særligt "naturgenopretningsfag". I 2024 blev der godkendt syv udplantningsområder – og arbejdet er i fuld gang.
Samarbejde om truede arter
Kattegatcentret er også med, når det gælder bevarelse af truede havdyr. Vi sidder i spidsen for et internationalt samarbejde om hajer og rokker gennem vores medlemskab i EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) og EUAC (European Union of Aquarium Curators), hvor vi arbejder for bedre bevaringsindsatser – både i fangenskab og ude i naturen.
Vi deltager desuden i en særlig arbejdsgruppe, Elasmobranch Conservation Focus Group, der fokuserer på at beskytte disse fascinerende dyr i deres naturlige levesteder.
Kattegatcentret er avlskoordinator for flere rokke-arter og har dermed en central rolle i at sikre bæredygtige og genetisk sunde bestande i akvarier verden over.
Bæredygtigt dyrehold i akvarier
Vi passer på naturen ved at undgå at hente dyr direkte fra havet – og kun når det er absolut nødvendigt af hensyn til forskning eller bevaring.
Langt de fleste dyr i Kattegatcentret kommer fra koordinerede opdræts- og avlsprogrammer, hvor vi samarbejder med andre akvarier og zoologiske haver, både nationalt og internationalt.
Når vi får nye, tropiske fisk, vælger vi desuden leverandører, der kan dokumentere bæredygtig indsamling – for eksempel gennem certificeringer som Marine Aquarium Council (MAC).
Pingvinerne i det fri
Sammen med Dansk Ornitologisk Forening (BirdLife Denmark) samler vi penge ind til at beskytte vilde pingviner og deres levesteder. Indtil videre har vi doneret 136.000 kr. til beskyttelse af pingviner på Falklandsøerne – og vi fortsætter arbejdet.
Læs om Kattegatcentrets og DOF’s partnerskab for pingviner her
Fremtidens hav – med plads til både energi og natur
I projekterne WIN@sea og OLAMUR arbejder vi på at udvikle nye løsninger, hvor grøn energi og naturgenopretning går hånd i hånd. Vi undersøger, hvordan havvindmølleparker kan bruges til at dyrke muslinger og tang – afgrøder, der både renser vandet og skaber nyt liv under overfladen.
Et stærkt fællesskab for havets skyld
Kattegatcentret deltager aktivt i Havsamarbejdet i Østjylland, hvor syv østjyske kommuner er gået sammen for at forbedre havmiljøet – med særligt fokus på den vestlige del af Kattegat.
Samtidig er vi en del af dialogen om nye, fælles naturprojekter gennem vores medlemskab i DAZA (danske akkrediterede zoologiske haver og akvarier).
Vi er medlem af DAZA og EAZA
Vi samarbejder med offentlige akvarier og zoologiske haver rundt om i
verden via vores medlemskab i DAZA (danske akkrediterede zoologiske haver og akvarier) og verdens største zoo- og akvarieorganisation – EAZA
(European Association of Zoos and Aquaria). Medlemskabet har stor
betydning for vores avlsarbejde og udveksling af dyr.
