Kattegatcentret står i spidsen for et treårigt projekt, "Ålegræs i Norddjurs", hvor vi sammen med studerende og lokale borgere giver havet mere liv ved at plante ålegræs langs kysten i Norddjurs Kommune.
I Norddjurs Kommune arbejder vi på at bringe ålegræsset tilbage til havbunden. Ålegræs er nemlig afgørende for livet i havet – det skaber levesteder for dyreliv, binder CO₂ og forbedrer vandkvaliteten.
Kattegatcentret leder et treårigt naturprojekt, med deltagelse af Kyst og Fjordcentret, Havsamarbejdet i Østjylland og med støtte fra NRGi, hvor målet er at plante 20.000 nye ålegræsspirer i havet ud for Norddjurs.
Lokale gymnasieelever og borgere spiller en aktiv rolle i arbejdet: De hjælper med at binde ålegræs på søm, som derefter udplantes i udvalgte havområder. Samtidig lærer de om naturens sårbarhed – og hvordan vi kan give den en hjælpende hånd og sammen gøre en forskel.
Elever fra ungdomsuddannelserne HTX og STX får endda mulighed for at følge projektet gennem hele deres treårige uddannelse via et særligt "naturgenopretningsfag".
I 2024 blev der godkendt syv udplantningsområder – og arbejdet er i fuld gang. Vi planter i alt hvad der svarer til 6,5 fodboldbaner. Hvis naturen selv skulle genoprette det areal, ville det under de mest optimale forhold tage 400 år. Med vores udplantning vil det, hvis alt går vel, tage cirka 12 år.
Læs om vores deltagelse i Danmark Planter Ålegræs den 15. juni 2025

Seks fakta om ålegræs
- Ålegræs er en blomsterplante, der lever i havet nær kysten. Det er den mest almindelige plante i det danske hav
- Enge af ålegræs fungerer, ligesom en skov på land, som levested for adskillige arter og højner derfor biodiversiteten i havet. Derudover optager det næringsstoffer, beskytter mod erosion og er på flere måder godt for havmiljøet
- Ålegræs optager og holder på CO2, mens det producerer ilt og har på den måde også en betydning for klimaet
- Før i tiden var der ålegræs langs de fleste danske kyster, men nu har vi kun omkring 1/3 del tilbage af den ålegræs, der var for 100 år siden
- Ålegræsenge kan genetableres ved at udplante ålegræsskud i sunde havområder, hvor der før i tiden var ålegræs
- Genetablering af ålegræsenge kan gavne havet, men er ikke et altafgørende værktøj til at redde det. Andre presfaktorer mod havet skal reduceres, såsom næringsstofudledning, fiskeri med bundslæbende redskaber og temperaturstigning