Køb billet online & spar
Havkarusse

Den yndige havkarusse med de fyldige læber

Hvis du om sommeren går en tur ved havnen og ser en lille flok af lyse fisk, der svømmer rundt mellem tang, så er det meget muligt, at det er havkarusser, du har fået øje på.

Havkarussen (Ctenolabrus rupestris) er en meget almindelig fisk i Danmark, der findes ved kysten blandt tang, sten og klipper. Det er en gul-brunlig fisk, der kan blive op til 18 cm lang, men ofte er den en del mindre. Havkarussen kan kendes på sin sorte plet øverst på haleroden. Derudover har den også en sort plet i starten af rygfinnen, som kun ses, når havkarussen føler sig truet og rejser finnen.

Havkarussen er i familien af de yndige læbefisk, og som navnet antyder, har den tykke læber, og bag ved dem små tænder, som bruges til at nubre smådyr af sten og tang.


Er du på havkarussens gæsteliste?

Af og til ses havkarusserne i flokke af 3-5 fisk, men om sommeren bliver hannerne meget territoriale. Sommeren er nemlig ynglesæson for havkarusserne, og hannen vogter et territorium, hvor han jager andre hanner og andre fisk væk. Det er nemlig kun hunlige havkarusser, der er inviteret og bydes velkommen. Normalt kan man ikke se forskel på kønnene, men i yngleperioden, bliver hannen rødlig på bugen, og hunnen får mørkebrune striber.

Hvis en hun kommer forbi en hans territorium og kan lide, hvad hun ser, bliver hun måske for at lege og gyde. Æggene gydes frit ud i vandet og klækker efter en uge, hvis de ikke er blevet spist inden – der er nemlig ingen af forældrene, der passer på æggene, så det er op til stenrevet at gemme æggene for dyr, der godt kunne tænke sig lidt fiskerogn.

Havkarussen yder professionel aflusning

Havkarussen spiser de fleste smådyr, som den kan få fat i, og den er også glad for havlus. Havlus er små parasitter, der sætter sig fast på fisks ydre og lever af deres slim. Havlusene kan være et problem i havbrug med mange laks, der lever på lidt plads. I den forbindelse har man udsat havkarusser i havbrug med laks som professionel havlusespiser. Havkarusserne spiser havlusene på laksen, og på den måde kan man slippe af med lusene uden at bruge giftige pesticider.

Fakta om havkarussen

Størrelse:

Max. 18 cm

Føde:

Dyreplankton

Habitat:

Rev, 1-50 m


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her