Bliv klogere på leopardmurænen, der er en slimet fætter, og som lidt ligesom en ailen har to sæt kæber.
Leopardmurænen er faktisk en fisk
Selvom murænen kan ligne en slange, så er det faktisk en fisk. Leopardmurænen (Gymnothorax favagineus) er en spraglet fisk med flotte pletter, der dækker hele den lange krop. Ryg-, hale- og gatfinne er vokset sammen til én lang finne, der går hele vejen langs kroppen.
I modsætning til mange andre fisk, har murænerne ingen skæl. Huden er i stedet dækket af et lag af slim. Slimlaget sørger for, at murænens krop er beskyttet, når den smyger sig mellem skarpe kanter og ru overflader på koraller, sten og klippesprækker.
Murænen skifter hele tiden mellem at åbne og lukke munden. Det kan se lidt truende ud, men murænen gør det egentlig bare, for at kunne trække vejret. Når den åbner munden, lukker den frisk havvand ind over gællerne. Gællernes udgang sidder på hver side af kroppen, som små huller.
Den slimede muræne ligger og dovner den det meste af dagen mellem koraller, sten og klipper. Her kan den både gemme sig for rovdyr og byttedyr. Murænen har ikke et godt syn og bruger derfor mest sin lugtesans til at opsnuse mulige byttedyr. Den er mest aktiv om natten, og den elsker natmad!
Murænen er en alien ål
Med murænens små øjne, der sidder helt tæt på dens store gab, ser den noget glubsk ud. Den har et stort par kæber, med en tæt række af sylespidse tænder. Samtidig har den også rækker at spidse tænder ned langs midten af ganen og underkæben. Så når en fisk først er blevet spiddet på de tænder, slipper den ikke nemt væk igen. Men det stopper ikke her… Murænen har nemlig et helt ekstra sæt kæber, der sidder lidt længere nede i svælget. Efter murænen har fanget et bytte med det første sæt kæber, griber det andet mindre sæt fat i byttet, og haler det ned igennem svælget for at sluge det. På den måde bruger murænen det ekstra sæt kæber til at fastholde byttet og synke det med.
Og nej, det her er ikke en gysernovelle, det er bare historien om, hvordan murænen spiser natmad.