Køb billet online & spar
Rød piratfisk

Rød piratfisk: Vi er faktisk nogle værre bangebukse

Piratfiskene har et plettet ry og er kendt for deres blodtørstige gebis. Men er der mon kød på myten om piratfiskene - eller er de i virkeligheden nogle værre bangebukse?

Piratfisken er verdens mest berygtede ferskvandsfisk

Piratfiskene har et broget rygte som nogle blodtørstige og umættelige rovdyr, der med deres kraftige kæber og spidse tænder, kan forvandle et stort dyr til et rent skelet på ganske kort tid.

Der findes mange forskellige arter af piratfisk, og de lever alle i Amazonfloden i Sydamerika, og er derfor ferskvandsfisk. Specielt den røde piratfisk (Pygocentrus nattereri) er anset for at være aggressiv og kødglad. De lever sammen i løse stimer i hierarkier, hvor der er nogle piratfisk, der dominerer mere end andre.

Piratfiskene har et drabeligt gebis

Piratfiskens store, spidse tænder er ligeså skarpe som barberblade, og i de kraftige kæber gemmer sig nogle ordentlige kæbemuskler, der kan gribe godt fat. Tilsammen gør det piratfiskens gab mere effektivt end enhver kødkniv, og piratfiskene kan godt bide en finger af.

Piratfisken: En myte uden kød på

Gebisset ser drabeligt ud, men piratfiskene er faktisk ikke så blodtørstige, som de har ry for at være. For det er nemlig yderst sjældent, at piratfisk angriber større dyr, og hvis de gør, skyldes det, at de har sultet og er meget desperate efter at få mad.


De røde piratfisk lever i løse stimer, men det er egentlig ikke for at nedlægge et stort dyr og blodtørstigt forvandle det til et skelet på få minutter – det er faktisk for at beskytte sig selv mod rovdyr. Ofte er piratfiskene nemlig nogle værre bangebukse, der flygter fra mennesker og oftest kun spiser mindre dyr, insekter og orme - og så er de faktisk også vilde med at spise planter!

Det er kun, hvis piratfiskene er meget sultne, at de kan finde på at angribe større, levende dyr, og der kendes meget få tilfælde, hvor piratfisk skulle have dræbt mennesker. De kan dog være ret aggressive og madglade, og med deres frygtindgydende gab, er det kun godt at have respekt for piratfiskene.

Fakta om rød piratfisk

Størrelse:

Max. 50 cm

Føde:

Insekter, orme og fisk

Habitat:

Floder


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her