Skarven (Phalacrocorax carbo)
Du kan kende skarven (Phalacrocorax carbo) på dens lange krop og hals. Også hovedet er aflangt med et langt, kraftigt næb. Men mest af alt kan du kende den på, at den ofte sidder med spredte vinger. Fjerdragten er nemlig ikke vandskyende, og derfor må skarven slå vingefanget ud og pænt sidde til tørre.
Det lyder besværligt, men det har faktisk også sine fordele. Når skarven dykker, presses luften nemlig ud af fjerdragten. På den måde nedsættes opdriften, og skarven kan bevæge sig hurtigere og mere ubesværet i vandet. Samtidig skræmmes byttefiskene ikke væk af luftbobler fra fjerdragten.
Et halv kilo fisk, tak!
Skarven færdes i Europa, Asien, Afrika, Oceanien, Grønland og det østligste Nordamerika. Den lever udelukkende af fisk og æder ca. 400-500 g. om dagen! Dens lange næb er forsynet med en krog på spidsen, så den bedre kan holde fast på fangsten. Og det må godt være lidt nemt, så derfor sætter den sig gerne til bords ved bundgarn – det er jo ét stort tag-selv bord! Det er vist kun skarven selv, der synes, at det er en god idé.
Der sidder tit skarv med vingefanget slået ud til tørre på stenmolen, der afskærmer Kattegatcentrets sæler fra Kattegat - måske er du så heldig at få øje på dem under dit besøg?