Køb billet online & spar
Ægte kejserfisk

Ægte kejserfisk: Jeg har kun én øjesten i mit kejserrige!

... selvom jeg er svær at kigge dybt i øjnene!

Den ægte kejserfisk (Pomacanthus imperator) er en værre snydepels. Den er typisk trofast med kun én partner gennem livet – eller i hvert fald gennem én sæson (de mest populære drenge i klassen kan godt have et harem, så vil man være sikker på sin mand, så vælger man en lidt mindre attraktiv type). Men så stopper troværdigheden også dér.

For det første, skifter den ægte kejserfisk udseende i en grad, så de ældre fisk ikke kan kende de yngre. Farvetegningerne er vildt forskellige. Man mener, at det er fordi, de unge fisk så kan snyde sig til lidt mad hist og her – de ældre opfatter dem ganske enkelt ikke som konkurrenter (se foto af henholdsvis ung og voksen kejserfisk nederst på siden). 

Den ægte kejserfisk har øjenbind og falsk øje

For det andet, er den ægte kejserfisk umanerligt god til at narre fjenden. Den er svær at få ordentligt øje på, fordi den skjuler øjnene med en sort maske, så rovfisk ikke kan lokalisere hovedet. Den unge fisk har sågar i sit mønster et ”falsk” øje bagerst på kroppen, så et eventuelt angreb ikke går ud over vitale kropsdele. På den måde er chancen for overlevelse størst.

Den ægte kejserfisk er en højlydt hidsigprop

Selvom den ægte kejserfisk-han er nogenlunde trofast, så svømmer han dog ikke finnerne af sin hun. De mødes kun kortvarigt, for hannen vogter sit territorium med stor alvor, og det samme gør hans frue. Hannen kommer på besøg, og jo længere ud på natten, jo oftere kigger han forbi. Er hunnen ikke villig, begynder hannen at brumme, og det samme gør han efter gydningen – han jager hunnen rundt i små cirkler, mens han brummer højlydt. Tak for kaffe.

Læs mere om Kattegatcentrets koralfisk her

Bliv klogere på livet i havet her

Fakta om ægte kejserfisk

Størrelse:

40 cm

Ægte kejserfisk kan blive op til 40 cm lang.

Føde:

Svampe og koraller



Til venstre en ung ægte kejserfisk. Til højre et voksent individ.


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her