Køb billet online & spar
Almindelig dragefisk (Pterois volitans) i Kattegatcentret.
Almindelig dragefisk

Almindelig dragefisk: Ska’ du ha’ en lammer?

Bliv klogere på dragefisken, der lidt ligner en fugl med sine mange flagrende finnestråler. Men den svømmer nu ikke rundt og kvittevitter sødt og uskyldigt. Den har nemlig giftige pigge og hører til blandt verdens giftige fisk!

Dragefisk: Ska’ du ha’ en lammer?

Den smukke dragefisk (Pterois volitans) er i familien af skorpionfisk, og allerede der kan man fornemme, at det er en giftig fætter, vi har med at gøre. Alle dragefiskens mange frie finnestråler, der får den til at se så flot ud, har nemlig en spids pig for enden, der er fyldt med gift.

Dragefisken bruger giften i selvforsvar, og derfor er der så godt som ingen dyr, der har lyst til at spise den. Oftest er giften ikke dødelig for mennesker, men det gør hammer naller at blive stukket og kan føre til ildebefindende og lammelser.

Den smukke dragefisk gemmer på en grim historie

Dragefisken lever helt naturligt i den Indo-pacifiske region omkring Asien. Men den findes også et helt andet sted på den anden side af Jorden, nemlig i det Caribiske Hav, samt østkysten af Nordamerika. Her er dragefisken invasiv, hvilket vil sige, at mennesker har introduceret den til området, hvor den stortrives, så andre lokale fisk ikke længere trives - og den truer de lokale, naturlige økosystemer.

Dragefiskens dragende invasion

Hele baduljen menes at være startet ved et uheld under orkanen Andrew i 1992, hvor man mener, at seks dragefisk slap ud i havet fra et akvarie ved Floridas kyst. Samtidig er det sandsynligt, at andre akvarister har opgivet at holde dragefisken i deres akvarie og smidt den i havet - fuldstændig uvidende om, hvilken dragefiskelavine, de var med til at starte. For selvom dragefisken naturligt kommer fra den anden side af planeten, stortrives den nu desværre i det Caribiske Hav.

Dragefiskens tre råd til at erobre verden

Måske tænker du nu: Hvordan kunne det gå så vidt? Hvad er dragefiskens hemmelighed? Hvordan har denne fisk overtaget et helt hav som en anden pirat?

Hvis man vil overtage herredømmet, er der her nogle protips fra dragefisken selv:

  • Sørg for at være så uappetitlig som du overhovedet kan. Dragefisken gør sig noget så udelikat med sine lange giftpigge, så nærmest ingen fisk vil spise den. Specielt i det helt nye terræn, er der ingen, der tør prøve kræfter med den
  • Få en masse afkom, så du kan videreføre slægten. Dragefisken er allerede kønsmoden efter et år, og hunnerne gyder efterfølgende op til 30.000 æg hver eneste måned. Det bliver hurtigt til næste generation af hærgende babydragefisk
  • Ikke mindst, må du aldrig være kræsen. Spis alt, hvad du kan komme i nærheden af, og spis så meget, som du kan! For den madglade dragefisk, var introduktionen til det Caribiske Hav det bedste, der kunne ske. Det var som at åbne døren til et ocean af ta’ selv buffet. Som den buffetekspert dragefisken er, ved den, at det gælder om at have tøj på med elastik i - eller være elastisk - når man går indenbords. Dragefiskens mavesæk kan udvides og blive optil 30 gange større end dens afslappede tilstand, og den kan indeholde rigtig mange caribiske godter


Hvis man vil redde det Caribiske Hav, skal man spise dragefisk

De alt for mange madglade dragefisk udgør en stor trussel mod de områder, som den har invaderet. Menneskets bedste chance for at få kontrol over dragefisken, er at gøre noget, som vi faktisk er rigtig gode til – nemlig at spise den! Nok er dragefisken giftig, men fjernes de lange giftpigge, kan dens hvide kød sagtens spises. Det skulle smage rigtig godt, og have et meget højt indhold af sunde omega-3 fedtsyrer. Dragefiskekød er på menuen hos flere restauranter i Florida.

Fakta om den almindelige dragefisk

Levetid:

10 år

Den almindelige dragefisk kan blive op til 10 år gammel.

Føde:

Små fisk, rejer og krabber.

Størrelse:

Max. 40 cm

Habitat:

Rev og laguner, 2-55 m.

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her