Køb billet online & spar
Almindelig pindsvinefisk (Diodon holocanthus) i Kattegatcentret.
Almindelig pindsvinefisk

Almindelig pindsvinefisk: Pas på, eller jeg puster mig op!

Bliv klogere på pindsvinefisken, der trods sit meget nuttede udseende er dødeligt giftig.


Pindsvinefisken er en stikkende badebold

Den almindelige pindsvinefisks krop er dækket af et hav af lange, spidse pigge. Hvis pindsvinefisken (Diodon holocanthus) føler sig truet, tager den vand ind gennem munden, og puster på den måde kroppen op, så de lange spidse pigge står ud til alle sider som en stikkende badebold. Sådan en badebold gør avs, og der er ingen rovdyr, der tør lege med den!


Pindsvinefisken både stikker og er giftig!

Som om at de stikkende pigge ikke er nok, så er pindsvinefisken også møggiftig. Den dødsensfarlige gift, tetrodotoxin, findes nemlig i pindsvinefiskens hud, knogler, rogn og indre organer. Tetrodotoxin er utrolig giftigt og sammen med de lange pigge, gør det nærmest pindsvinefisken uspiselig. Faktisk indeholder en pindsvinefisk nok gift til at dræbe 30 voksne mennesker!


Pindsvinefisken er ingen hurtigsvømmer, den er faktisk ret kluntet, så den beskytter sig fra rovdyr, ved at være så uappetitlig som overhovedet muligt. Pindsvinefisken producerer dog ikke selv giften, den får i stedet tetrodotoxin fra at spise andre dyr, der har været inficeret med tetrodotoxin-holdige bakterier. Derved kan man faktisk opdrætte tetrodotoxin-frie pindsvinefisk, ved at sørge for, at de ikke får føde, der er inficeret med bakterierne.


Nogle fakta omkring kuglefisk er svære at sluge

Den almindelige pindsvinefisk tilhører familien af kuglefisk, der alle kan indeholde dødelige mængder af tetrodotoxin. Alligevel laves den berygtede japanske ret ’fugu’ af kødet fra kuglefisk, der anses for at være en delikatesse. Det kan hurtigt blive dit sidste måltid, hvis retten ikke er tilberedt korrekt!


Der findes over 3800 fugu-restauranter i Japan, og de er allesammen under streng kontrol. Det tager 7-10 år at blive en uddannet fugu-kok, der må dissekere, tilberede og servere fugu. Det kræver nemlig en enorm kirurgisk præcision at fjerne organerne med den dødelige gift fra det spiselige kød. Den sidste opgave på fugu-uddannelsen består i at tilberede fugu og spise det selv! Kun 35% får deres fugu-certifikat. Velbekomme ...


Kuglefiskens dødsens delikate lever

Fugu er en af de mest berygtede retter i det japanske køkken. Leveren er anset som den mest delikate del, men er samtidig også den mest giftige. Derfor har det siden 1984 været forbudt at sælge fugulever på japanske restauranter, og salg af retter med kuglefisk er helt forbudt i EU.


Se vores pindsvinefisk bag kulisserne puste sig op!


Fakta om den almindelig pindsvinefisk

Størrelse:


50 cm

Kan blive op til 50 cm, normalt kun 15 cm.

Levested:


Ved Ækvator hele vejen rundt om kloden.

Føde:


Bløddyr og krebsdyr.

Habitat:


Rev, 2-200 m.

 

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her