Knap et halvt hundrede børn, unge og voksne blev klogere på smagen af tang, da Kattegatcentret i samarbejde med Aarhus Universitet og Teknologisk Institut inviterede til Forskningens Døgn i Kattegatcentret den 25. april.
Og hvordan smager tang så? Tang smager af hav og salt, men også af meget andet. Blæretang smager lidt som ærter dufter, søsalat smager ikke af så meget, men tørret søl smager både af salt og nødder og dufter af figner. Det var nogle af de mange gode bud på en beskrivelse af smagen af tang, som elever fra folkeskoler i Norddjurs og Viden Djurs HTX i Grenaa kom med, da de deltog i Forskningens Døgn i Kattegatcentret mandag den 25. april.
”Eleverne var meget åbne over for at smage på tangen og fik med hjælp fra små duftprøver med blandt andet lakrids, friske ærter, tørrede fisk og sort the beskrevet smagen af de enkelte arter. Der var delte meninger om smagen, men eleverne var enige om, at vi er nødt til at vænne os til at se tang som en fødevare i fremtiden,” fortæller Lars Hagelskjær Wieland, ansvarlig for Kattegatcentrets skoletjeneste.
Udover at smage på forskellige arter af tang både i frisk, tørret og blancheret udgave, blev eleverne også præsenteret for, hvordan tang kan bruges i maden. De smagte sig frem til, hvad tilsætning af tang betyder for smagen af fiskefrikadeller, hvordan tang ændrer konsistensen af en fiskefond, og at is med rødalgen søl smager overraskende dejligt.
FORMIDLING AF LOKAL FORSKNING
”Smagen af tang” var valgt som tema for årets Forskningens Døgn-arrangement i Kattegatcentret, fordi smag og mad er noget, vi alle kan relatere os til.
”Forskning kan godt være lidt abstrakt, når man går i femte klasse, men når man både kan røre ved, eksperimentere med og smage på forskningstemaet, bliver det anderledes jordnært. Og ikke mindst tang kan vække børnenes nysgerrighed. Det er uvant for de fleste at se tang, som noget man kan spise, og for en del elever var det da også en overvindelse at smage på tangen,” fortæller Lone Thybo Mouritsen, leder for forskning i Kattegatcentret.
Til arrangementet kunne eleverne også lære om forskning i, hvordan man dyrker tang, og hvordan netop tangdyrkning kan være med til at give os et bedre havmiljø. Sammen med blandt andre Aarhus Universitet og Teknologisk Institut deltager Kattegatcentret i forsknings- og udviklingsprojekter, som handler om at udvikle dyrkning af tang i danske farvande og anvendelse af tangressourcen til for eksempel fødevarer eller foder til dyr.
FAKTA:
- Forskningens Døgn 2016 i Kattegatcentret var et tredelt arrangement med grundskoleelever som målgruppe om formiddagen, ungdomsuddannelser om eftermiddagen og et offentligt arrangement for alle interesserede om aftenen. Godt 400 børn, unge og voksne deltog i arrangementet
- Norddjurs Skoletjeneste betalte for transport af elever fra Norddjurs folkeskoler til arrangementet
- Forskningens Døgn i Kattegatcentret blev arrangeret i et samarbejde mellem Kattegatcentret og Aarhus Universitet og Teknologisk Institut, som også arbejder sammen i forsknings-, innovations- og formidlingspartnerskabet AlgeCenter Danmark
- Forskningens Døgn er en landsdækkende begivenhed, som henvender sig til hele befolkningen og især til dem, der ikke til dagligt har berøring med forskning og innovation. Læs mere her
- Forskningens Døgn i Kattegatcentret var støttet af Uddannelses- og Forskningsministeriet
- Kattegatcentret er blandt andet med til at sætte dyrkning og anvendelse af tang på dagsordenen i et nyt innovationsprojekt kaldet MAB4, der i starten af året modtog 11,8 millioner kroner i støtte fra Innovationsfonden. Læs mere her