Køb billet online & spar
22.02.2021

Kattegatcentret og ”United for Biodiversity”

Sammen med mere end 100 institutioner rundt om i verden går Kattegatcentret ind i kampen for en større biodiversitet. For Kattegatcentret betyder det et øget fokus på biodiversitet i centrets mange aktiviteter i de kommende år.


Vores klode er tvunget i knæ, og det har vi en stor del af ansvaret for.

Det går ud over klodens ellers så mangfoldige plante- og dyreliv. Forskere advarer os om, at rigtig mange arter er i risiko for at uddø, hvis vi ikke aktivt går ind og gør noget for at sikre klodens biodiversitet i fremtiden. Derfor er Kattegatcentret gået med i den globale koalition #UnitedForBiodiversity og bliver nu officielt det tredje medlem fra Danmark, efter at Odense Zoo og AQUA Akvarium & Dyrepark i Silkeborg tidligere har offentliggjort deres medlemsskab.


Det er Europa-Kommissær for miljø, Virginijus Sinkevicius, der har taget initiativ til koalitionen, som allerede nu består af mange betydelige organisationer og sammenslutninger inklusive akvarierne i Barcelona, New York og Cape Town samt DAZA (Danish Association af Zoos and Aquaria), EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) og endelig den globale sammenslutning af zoologiske haver og akvarier, WAZA.


Koalitionen blev lanceret på World Wildlife Day 2020, og kampagnen skal øge bevidstheden om behovet for at beskytte biodiversiteten forud for det afgørende CoP-15-møde senere i år. Og netop i den forbindelse er det væsentligt, at nationalparker, naturvidenskabelige museer, botaniske haver, zoologiske haver og akvarier verden over går sammen og agerer som ambassadører for en bedre biodiversitet.


Hvorfor er biodiversitet så vigtig?

FN definerer biodiversitet som: ”Mangfoldigheden af levende organismer i alle miljøer, både på land og i vand, samt de økologiske samspil, som organismerne indgår i. Biodiversitet omfatter såvel variationen indenfor og mellem arterne som mangfoldigheden af økosystemer.”

Med andre ord er biodiversitet alt liv på jordkloden, herunder dyr, planter, svampe, bakterier og andet levende både på land og i vand.


Når jordkloden er presset, så er klodens mangfoldighed af levende organismer truet. Det medfører ikke blot uddødende arter, men også, og måske endnu mere væsentligt, en forstyrrelse af de økosystemer, der skaber balancen mellem alt liv på jordkloden – inklusiv os.


Sammen står vi stærkere

Hvis vi skal stå sammen om at beskytte og genskabe naturen i fremtiden, er det væsentligt at få fortalt om de dramatiske effekter af biodiversitetskrisen og ikke mindst gøre noget aktivt for også at øge biodiversiteten. Derfor sætter Kattegatcentret fokus på biodiversitet i centrets aktiviteter – i forskningsarbejdet, i skoletjenesten og i selve formidlingen til sine gæster. Her kan eksempelvis nævnes undervisningsindsatsen ”ERASMUS+: Ocean Connection”, hvor Kattegatcentret sammen med Søren Kanne-skolen har arbejdet for at forbedre vikårene for dyrelivet og øge biodiversiteten i havet nær Grenaa. Børnene har bygget og nedsat 5 ”biohytter”, der skal virke som opvækststed for smådyr og fiskeyngel i lokalområdet. Eleverne følger nu via 360graders videoundersøgelser med i, hvordan deres biohytter skaber nye leve- og skjulesteder for dyre- og plantelivet.


”Biodiversiteten har trange kår i Danmark, og vi ligger i bund i Europa i forhold til gode levesteder for dyr og planter. Mange områder, både på land og i havet, er genstand for intensiv menneskelig udnyttelse. Landbrug, skovbrug, fiskeri og byer, der vokser, påvirker levesteder og begrænser muligheder for mange arter. Der er meget få områder i Danmark, hvor naturen har mulighed for at eksistere uden at være genstand for menneskelig udnyttelse. I havet har vi mulighed for at hjælpe naturen ved at beskytte vigtige opvækstområder. Biohytter er et rigtig fint bidrag til at hjælpe naturen lokalt, og mange arter tager hurtigt de menneskeskabte boliger i brug” fortæller Karsten Bjerrum Nielsen, souschef samt leder for udstilling og formidling i Kattegatcentret.


Da vi er stærkere sammen, inviterer vi alle vores partnere og søsterinstitutioner i Danmark og i andre lande til at blive ambassadører for biodiversitet og tilslutte sig den globale bevægelse.


Fakta:


  • Kampagnen kan følges på de sociale medier under hashtaggene #UnitedforBiodiversity, #ForenetforBiodiversitet og #CoP15
  • Læs mere om kampagnen via dette link: https://ec.europa.eu/environment/nature/biodiversity/coalition/index_en.htm
  • FN definerer biodiversitet som: ”Mangfoldigheden af levende organismer i alle miljøer, både på land og i vand, samt de økologiske samspil, som organismerne indgår i. Biodiversitet omfatter såvel variationen indenfor og mellem arterne som mangfoldigheden af økosystemer.” Kilde: Miljøministeriets website (https://mst.dk/natur-vand/natur/biodiversitet/hvad-er-biodiversitet/)
  • Læs mere om Kattegatcentrets arbejde med biohytter via dette link: https://www.kattegatcentret.dk/nyheder/2020/boern-laver-biohuts/


For yderligere information kontakt:

Karsten Bjerrum Nielsen, leder for udstilling og formidling i Kattegatcentret.

E: kbn@kattegatcentret.dk, M: +45 30 25 15 51, T: +45 87 58 05 21


Logo

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2023
Hovedsponsorer:
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her