Køb billet online & spar
29.10.2021

AMBASSADØRER FOR EN TRUET NATUR

Når Kattegatcentret i starten af april næste år slår dørene op for et af Europas mest spændende pingvinanlæg, er det blandt andet for at sætte fokus på de trusler, havets natur står overfor.


Livet i havet er truet. Klimaforandringer, forurening, overfiskeri og bifangst er med til at gøre fremtiden usikker for mange af de dyr, der er knyttet til havet. Det gælder ikke mindst pingviner og andre havfugle, som risikerer at få fjerdragten ødelagt af olieforurening eller drukne i fiskenet, men også kan få problemer med at finde føde, fordi klimaforandringer vender op og ned på havets økosystemer.

”Det er vigtigt for os, at give vores gæster rigtig gode oplevelser med havets dyr, men der er også brug for, at folk bliver bevidste om, at naturen er truet, og at vores måde at leve på giver store problemer for de vilde dyr”, fortæller Karsten Bjerrum Nielsen, direktør i Kattegatcentret, og fortsætter:


”Vi kan ikke nøjes med at vise de fascinerende havdyr frem, men har også en forpligtelse til fortælle om de trusler, livet i havet står overfor. Det kan nemt blive meget abstrakt og fjernt for den enkelte, og derfor glæder vi os til at få pingviner. En sjov pingvin vækker positive følelser i både børn og voksne, og netop derfor er den en rigtig god ambassadør for den vilde natur. Og et godt udgangspunkt for den knapt så positive fortælling om de alvorlige trusler mod havets dyr”.


Kattegatcentrets nye pingvinanlæg åbner i starten af april 2022. I første omgang flytter en gruppe æselpingviner ind, men anlægget kan også rumme springpingviner og kongepingviner. Disse arter lever ved meget lave temperaturer, og i andre akvarier og zoologiske haver må man normalt betragte dem gennem en rude. I Kattegatcentrets anlæg kan man derimod gå ind til pingvinerne og få en meget sansemættet oplevelse med både kulde, lugt og larm fra de skræppende pingviner.


Værdifuldt samarbejde

I forbindelse med etableringen af det nye anlæg har Kattegatcentret indgået et samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening – Birdlife Danmark. Det nye samarbejde vil bidrage til at opkvalificere Kattegatcentrets formidling om pingviner, fordi samarbejdet giver adgang til den nyeste viden om havfuglene blandt andet gennem Dansk Ornitologisk Forenings medlemskab af den verdensomspændende organisation Birdlife International. Samarbejdet betyder også, at det i Kattegatcentret bliver muligt at støtte konkrete projekter, som beskytter de vilde pingviner i naturen. Det kan være gennem direkte donationer eller ved at købe særlige produkter i Kattegatcentrets butik.


”Vi beskæftiger os naturligvis også med beskyttelse af fugle, som ikke hører hjemme i den danske natur, men som alligevel bliver påvirket af vores levevis. Mange truede fugles overlevelse kan ikke klares lokalt, og derfor er globale samarbejder helt nødvendige. Det er denne fortælling, som vi sammen med Kattegatcentret stiller skarpt på i vores samarbejde”, fortæller Mads Oddershede fra Dansk Ornitologisk Forening – Birdlife Danmark.


FAKTA:

• Kattegatcentrets pingvinanlæg er under opførelse og åbner i starten af april 2022. Anlægget er en del af en større udvidelse med nyt skoletjenestelaboratorium samt nye faciliteter til dyrene backstage. Byggeriet har et samlet budget på 60,5 mio. kroner og er støttet af Norddjurs Kommune, Den filantropiske forening Realdania, Den A.P. Møllerske Støttefond, Grenaa Havn, Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, FLAG Djursland, C.A.C. Fonden og NRGi’s Værdipulje.

• Kattegatcentrets nye pingvinanlæg åbner i april 2022.


FOTOKREDITERING:

• Christopher Michel/BirdLife


FOR MERE INFORMATION KONTAKT:

• Karsten Bjerrum Nielsen, direktør. Mail: kbn@kattegatcentret.dk, mobil: +45 30 25 15 51

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her