Køb billet online & spar
05.08.2021

Den sødeste, lille sælunge født i Kattegatcentret

Natten til lørdag den 31. juli fødte Kattegatcentrets spættede sælhun Liv en fin lille sælunge. Mor og unge har det godt, og ungen svømmer livligt rundt i sælernes udendørs naturanlæg


De tre sæler i Kattegatcentrets udendørs sælanlæg fik natten til lørdag selskab af en charmerende sælunge, da den spættede sælhun Liv endelig fødte.


”Vi har længe vidst, at Liv var drægtig, og de seneste dage har hun ikke rigtig spist noget, så vi havde på fornemmelsen, at fødslen var nært forestående. Vi kan se på overvågningsvideo fra sælanlægget, at Liv havde voldsomme veer ved midnatstid, men selve fødslen har vi desværre ikke været heldige at få optagelser af. Liv har efterhånden født mange gange, og vi ved fra tidligere år, at det som regel går rimeligt hurtigt,” fortæller kurator i Kattegatcentret, Rune Kristiansen.


Både mor og unge ser ud til at stortrives, og når den lille unge ikke er oppe på stranden for at die, svømmer den livligt rundt i sælernes udendørs naturanlæg. Liv er vant til opmærksomheden fra Kattegatcentrets gæster, og hun giver gerne sin unge mælk på sælanlæggets strand, selvom der står gæster og nyder synet.


GOD APPETIT

En sælunge vejer som nyfødt cirka 10 kg og er omkring 80 cm lang. Den har en god appetit, og dier fed mælk hos dens mor. Faktisk indeholder sælmælk optil 50% fedt, og en sælunge tager 500-800 gram på om dagen. Sælungen kan svømme lige efter fødslen, og når dieperioden er overstået efter fire-seks uger, er den i stand til at klare sig selv.

Når ungen er klar til fast føde, starter den i Kattegatcentret med at få sild. I starten leger den mest med maden, men den lærer hurtigt, at sild er til at spise. I naturen starter sælunger med at spise søstjerner og krabber, som er nemme at fange, inden de begynder at fange fisk, som de voksne sæler.


FAKTA:

  • Faren til den nye sælunge er Kattegatcentrets hansæl, Felix.
  • Spættede sæler har forlænget drægtighed. Det betyder, at sælerne typisk parrer sig i august måned, hvorefter fostret ligger i hvilestadie indtil december/januar, hvor udviklingen fortsættes.
  • Spættede sæler føder én unge af gangen. Sælungen vejer som nyfødt cirka 10 kg og måler cirka 80 cm. Sælungen kan svømme med det samme, men bevæger sig lidt kluntet i starten.• De første fire-seks uger får ungen en fedtholdig mælk på op til 50 procent fedt, der øger dens vægt med op til 500-800 gram om dagen. Efter dieperioden må ungen klare sig selv.
  • Spættede sæler føder deres unger midt på sommeren, hvorfor man i denne periode observerer mange sælunger i naturen. Det er normalt, at sælunger ofte ligger alene på strandbredden og hyler – og derfor kaldes efterladte sælunger også for ”hylere”. Men det betyder ikke, at de er blevet efterladt. Moren er sandsynligvis svømmet ud for at finde føde, og ungen kan være ladt alene i flere timer. Men menneskers færden i nærheden af ungen kan forhindre, at moren vender tilbage, og derfor er det vigtigt, at man lader ungen være. Hvis sælen er ilde tilredt, har sygdomstegn eller er alvorligt skadet, skal man ringe til Dyrenes vagtcentral på 1812 eller til Naturstyrelsen.


FOR MERE INFORMATION KONTAKT:

  • Rune Kristiansen, kurator og ansvarlig for dyrehold, mail: rk@kattegatcentret.dk, mobil: +45 28 72 02 59
  • Lone Thybo Mouritsen, Forskning, fundraising og PR. Mail: lm@kattegatcentret.dk, mobil: +45 20276553

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her