Den sensationelle hajfødsel i hajtanken har taget en overraskende drejning. Flere unger var nemlig på vej, og i lørdags måtte dyrepasserne pludselig kæmpe for revlehajhunnens liv.
Da revlehajhunnen til alles store overraskelse pludselig fødte fire hajunger i den store tropiske hajtank fredag den 5. august, blev det omtalt vidt og bredt i de danske medier – og nu har den ekstremt sjældne hajfødsel taget en meget overraskende drejning. Revlehajhunnen har nemlig endnu engang forbløffet os alle – for det viste sig nemlig, at der var flere unger på vej!
I første omgang fødte revlehajhunnen fire hajunger, hvoraf de to første unger hurtigt blev spist af de lynhurtige, sorttippede revhajer. Det lykkedes dyrepasserne at få reddet de to efterfølgende hajunger op, hvoraf kun den ene overlevede. Den befinder sig stadig backstage i Kattegatcentret, hvor den trives og er begyndt at tage føde til sig!
KÆMPEDE FOR REVLEHAJHUNNENS LIV
Men historien stopper altså ikke her. For få dage efter fødslen observerede dyrepasserne nemlig noget fosterhinde hænge ud af gattet på revlehajhunnen. Dyrepasserne frygtede derfor, at hun svømmede rundt med flere unger inde i sig, der ikke var kommet ud – og hvis ungerne var døde, var hun i livsfare. Der skulle derfor handles hurtigt, og revlehajhunnen blev derfor indfanget og undersøgt lørdag eftermiddag.
Et team bestående af dyrlæge, dykkere, dyrepassere og biologer fik den 70-80 kg tunge og cirka 2,2 meter lange revlehajhun op til overfladen, og vendt hende om på ryggen, så hun kunne blive undersøgt. Inden da havde hun fået en beroligende sprøjte, og når hajer vendes om på ryggen, går de desuden i en tilstand af tonisk immobilitet – en form for trance-tilstand. Og da dyrlægen begyndte at undersøge hende, viste det sig hurtigt, at bekymringen var begrundet.
4 hajunger blev til 10
Dyrlægen hev nemlig yderligere seks revlehajunger ud af revlehajhunnens livmoder – alle unger var desværre døde og ved at gå i forrådnelse. To af ungerne havde lagt sig på tværs og dannet et kryds i livmoderen, og derfor var fødslen gået i stå. Var det sket i naturen, havde det været fatalt for revlehajhunnen - men med en hurtig og meget professionel indsats fra vores team, er det formentlig lykkedes at redde hendes liv. Revlehajhunnen får nu antibiotika og ser heldigvis ud til at komme sig ovenpå strabadserne.
I videoen nedenfor kan du høre vores marinbiolog og kurator, Rune Kristiansen, fortælle alt om den sensationelle hajfødsel og aktionen lørdag eftermiddag.