Norddjurs Naturvidenskabsfestival i Kattegatcentret den 24.-25. september var en hyldest til Nobelprismodtageren, insulinpioneren og Grenaa-barnet August Krogh. Festivalen fik over 1100 skoleelever fra hele Djursland til at se på videnskab med helt nye øjne og inspirerede måske en af fremtidens Nobelprismodtagere.
Kattegatcentret dannede den 24.-25. september rammen om en naturvidenskabsfestival ud over det sædvanlige. Mere end 1100 elever fra 6.-10. klasserne i både Norddjurs og Syddjurs Kommune markerede den lokale videnskabshelt August Kroghs 150-års fødselsdag med en blanding af nobelprisvindende viden, leg og læring.
"Selvom vi plejer at sige, at naturvidenskab ikke bare er gamle mænd med runde briller, gjorde vi i år en undtagelse og fulgte i August Kroghs fodspor," lyder det med et glimt i øjet fra Søren Koops Forsberg, der er ansvarlig for Kattegatcentrets Skoletjeneste og naturfagskoordinator i Norddjurs Kommune.
FRA SKOLETRÆT DRENG TIL NOBELPRISMODTAGER
Videnskabsmanden August Krogh ville nemlig i år være fyldt 150 år, og han har gennem sit mangeårige virke sat et betydeligt aftryk på dansk forskning og regnes blandt en af de største danske videnskabsmænd nogensinde.
"August Krogh vandt Nobelprisen i 1920, og JA, han havde runde briller. Men det vigtigste er, at han er beviset på, at selvom man måske går og er lidt skoletræt, kan man stadig ende med at vinde en Nobelpris! Derudover gemmer der sig en slags naturvidenskabelig Romeo og Julie-fortælling i Augusts videnskabelige dedikation. Hans forskning i insulin var nemlig motiveret af ønsket om at redde sin elskede kone Marie fra sukkersyge,” fortæller Søren Koops Forsberg om baggrunden for valget af årets festivaltema.
EN FESTIVAL, DER SKABER FASCINATION
Det er 11. gang, at Norddjurs Naturvidenskabsfestival løber af stablen i Kattegatcentret, hvor hovedformålet er at inspirere og motivere børn og unge til at forfølge en karriere inden for naturvidenskab.
"Jeg tror ikke, at nogen bliver interesseret i naturvidenskab ved at stirre på lange formler i en bog. Derfor er Naturvidenskabsfestivalen så vigtig. For her starter vi med fascinationen og den rene forundring, der opstår, når man møder det uforståelige. Det passer så godt til Kattegatcentrets DNA, nemlig at vi skal fascineres og begejstres for at få lyst til at blive klogere på naturen og naturvidenskaben," fortæller Søren Koops Forsberg.
ESCAPE ROOM: UNDSLIP AUGUST KROGHS STRENGE LÆRER
Et af festivalens helt store højdepunkter var et innovativt escape room i Kattegatcentrets laboratorium. Her blev eleverne kastet tilbage til August Kroghs skoletid, hvor de skulle undslippe den fiktive karakter Hr. Mortensen – August Kroghs strenge lærer.
"På videnskabsmandens hjemmebane, nemlig i Kattegatcentrets eget laboratorium, skulle eleverne igennem et supersjovt escape room, hvor de skulle slippe forbi Hr. Mortensens skarpe blik. Undervejs løste de sjove og udfordrende opgaver, som samtidig lærte dem om August Kroghs liv og forskningsmæssige landvindinger," fortæller Søren Koops Forsberg.
Udviklingen af festivalens escape room var støttet af Nordea-fondens naturvidenskabelige festivalpulje.
FAKTA
- Hele 1161 skoleelever og 93 lærere fra Norddjurs og Syddjurs Kommune deltog i Norddjurs Naturvidenskabsfestival den 24.-25. september i Kattegatcentret. Samtlige skoler fra Norddjurs Kommune var repræsenteret.
- Temaet for årets naturvidenskabsfestival var August Krogh, der ville være fyldt 150 år i 2024. August Kroghs epokegørende undersøgelser inden for medicin og fysiologi placerede ham blandt 1900-tallets mest betydningsfulde fysiologer og blandt en af de største danske videnskabsmænd gennem tiden. August Krogh er kendt for sin forskning inden for blandt andet lungernes respirationsmekanisme, diabetesforskning og fremstilling af insulin (i samarbejde med H.C. Hagedorn), og i 1920 modtog han Nobelprisen.
- Det er 11. gang, at Norddjurs Naturvidenskabsfestival løber af stablen i Kattegatcentret, og i år er festivalen udvidet med aktiviteter både før og efter selve festivaldagene i Kattegatcentret. Herunder ung-til-ung-læring fra elever på Grenaa Gymnasium samt et oplæg af professor Tobias Wang fra Aarhus Universitet om August Krogh.
- Borgmester i Norddjurs Kommune, Kasper Bjerregård, åbnede festivalen begge dage.
- Norddjurs Naturvidenskabsfestival arrangeres af Kattegatcentret, Norddjurs Skoletjeneste, ASTRA og arrangørgruppen bag festivalen.
- Deltagere på festivalen var Viden Djurs, Grenaa Gymnasium, Reno Djurs, Søren Kanne Skolen, Norddjurs Skoletjeneste, Auning Skole, Ryomgaard Realskole og Det Grønne Museum.
- Norddjurs Naturvidenskabsfestival blev støttet af Nordea-fondens naturvidenskabelige festivalpulje med 15.000 kroner til udviklingen af escape room-konceptet.