Rekordmange lande deltager i årets tangkonference. For når Nordic Seaweed Conference afholdes for trettende gang den 9.-10. oktober 2024, er det med deltagere fra hele 21 forskellige lande. Næsten 100 forskere og virksomheder mødes i Grenaa for at bruge to dage på at blive meget klogere på tangens mange anvendelsesmuligheder og ikke mindst dele viden om, hvordan dyrkning og anvendelse af tang bidrager til den grønne dagsorden.
Da partnerne bag AlgeCenter Danmark – Aarhus og Københavns Universiteter, Teknologisk Institut og Kattegatcentret – i 2010 holdt den første tangkonference for udelukkende danske deltagere, var det ikke indlysende, at konferencen 14 år senere ville tiltrække deltagere fra mange europæiske lande, men også fra Japan og Australien.
”Dyrkning og anvendelse af tang kan på mange måder bidrage til den grønne omstilling, og jeg er sikker på, at det er årsagen til, at vores konference tiltrækker deltagere fra mange forskellige sektorer og lande. Tangdyrkning kan bidrage til et bedre havmiljø, man kan reducere køers klimaaftryk ved at tilsætte bestemte tangarter til deres foder, og så er tang både sund og klimavenlig mad,” fortæller leder for forskning og fundraising i Kattegatcentret, Lone Thybo Mouritsen.
Fra fødevaresikkerhed til produktudvikling hos NOMA
På årets konference kan deltagerne blandt andet høre om, hvordan tang indgår i menuen på Restaurant NOMA, dyrkes mellem vindmøllerne på Kriegers Flak, anvendes til lokalt producerede fødevarer på Læsø og Langeland, samt hvordan dyrkning af tang er et vigtigt, nyt udviklingsområde for Royal Greenland. Der er også fokus på, hvordan man sikrer fødevaresikkerhed, når man udnytter en ny råvare som tang, og i den forbindelse skal deltagerne besøge Grenaa-virksomheden Food Diagnostics A/S.
”Vi er glade for at få lov til at vise vores virksomhed frem for konferencens mange deltagere”, fortæller Tonny Nielsen, direktør i Food Diagnostics A/S, og fortsætter: ”Jeg glæder mig især til at vise vores ECA-løsninger frem. Det er virkelig relevante løsninger for de virksomheder, der arbejder med at anvende tang til fx fødevarer eller hudplejeprodukter, hvor hygiejnen skal være helt i top.”
Fokus på fremtiden
Konferencen slutter med et fokus på, hvordan man får forbrugerne til at spise mere tang, så anvendelsen af tang kan udvikles og opskaleres fra at være præget af nicheprodukter til produktion og anvendelse i stor skala med mulighed for at gøre en reel forskel for miljø og klima.
FAKTA:
- Den internationale tangkonference Nordic Seaweed Conference afholdes for 13. gang den 9.-10. oktober 2024 på Kysthotellet, Kystvej 26, 8500 Grenaa.
- Nordic Seaweed Conference arrangeres af AlgeCenter Danmark, som er et forsknings-, innovations- og formidlingssamarbejde mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Teknologisk Institut og Kattegatcentret.
- I 2024 har Nordic Seaweed Conference 94 deltagere fra 21 forskellige lande.
- Konferencemiddagen afholdes mellem fiskene i Kattegatcentret onsdag kl. 19.30, og der serveres en bæredygtig menu, hvor tang indgår som ingrediens i alle retter.