Køb billet online & spar
24.03.2025

Danmarks største rovdyr flytter ind

Generationsskifte hos sælerne: Kattegatcentret tager afsked med de to spættede sæler, Felix og Maïa, og bliver det eneste akvarium i Danmark med både en han- og en hungråsæl, når en stor og imponerende gråsælhan flytter ind i starten af april.

Kattegatcentret står over for en stor forandring i sin sælflok. Den 22-årige spættede hansæl Felix blev aflivet fredag den 21. marts, da hans helbred var svækket af sygdom. Samtidig rejser den unge spættede hunsæl Maïa til Atlanterhavsparken i Norge, hvor hun får masser af plads at boltre sig på og selskab af andre sæler.

Men der er også spændende nyt i vente – Gråsælhunnen Tulle får nemlig for første gang selskab af en artsfælle, når en imponerende gråsælhan på over 200 kg flytter ind i starten af april. Med dette generationsskifte bliver Kattegatcentret det eneste akvarium i Danmark, hvor gæster kan opleve en gråsælhan helt tæt på – og tilmed en han og en hun sammen. Gråsælen er Danmarks største rovdyr, og med de to gråsæler i forening, venter der en sjælden og fascinerende oplevelse for centrets gæster.


Farvel til Felix – men ikke uden formål


Den spættede hansæl Felix ankom til Kattegatcentret i 2007 og har i næsten to årtier været en markant og afholdt del af sælflokken – men hans helbredstilstand havde nået et punkt, hvor den ansvarlige beslutning var at aflive ham.

"Felix har været en fantastisk ambassadør for sin art og en vigtig del af Kattegatcentrets formidling og historie. Det er altid en svær beslutning at aflive et dyr, så der ligger grundige overvejelser bag. Men vi vægter dyrevelfærd højt og tager ansvar for hans velbefindende til det sidste," fortæller Rune Kristiansen, marinbiolog og kurator i Kattegatcentret.

Felix

Felix blev aflivet på strandbredden i sælanlægget og blev herefter flyttet, så forskere kunne tage prøver.

Felix' arv vil leve videre – ikke kun i minderne hos personale og gæster, men også gennem forskning. Mange af Felix' organer doneres nemlig til forskning, hvor de vil bidrage med værdifuld viden om havpattedyrs biologi og anatomi. Forskere fra både ind- og udland vil blandt andet undersøge Felix' hjerte, stemmelæber, øjne og indre øre.

"Det er sjældent, at forskere får adgang til så omfattende biologisk materiale fra en sæl, så Felix vil fortsætte med at bidrage til videnskaben i mange år fremover, og det er meget glædeligt," fortæller Rune Kristiansen.

Maia

Kattegatcentrets dyrepasser Mia Rasmussen med den spættede hunsæl, Maïa.

Maïa begiver sig ud på eventyr

Den unge spættede hunsæl Maïa, som blev født i Kattegatcentret i sommeren 2022, skal videre ud i verden. Hun rejser nemlig den 24. marts til Atlanterhavsparken i Ålesund, Norge, hvor hun vil få adgang til et stort naturanlæg med masser af plads og nye artsfæller. Flytningen er en del af et internationalt avlssamarbejde og vil sikre Maïa de bedste rammer for sin videre udvikling.

"Maïa er en livlig og nysgerrig sæl og er fuldt ud klar til at flyve fra reden. I Atlanterhavsparken får hun et anlæg, der minder meget om vores eget, hvor omgivelserne er skabt så naturligt som muligt. Det bliver godt for hende at få selskab af flere artsfæller, og vi er sikre på, at hun vil trives i sit nye anlæg. Vi kommer til at savne hende, men glæder os over, at hun får de bedste betingelser for at udvikle sig,” fortæller Rune Kristiansen.

Nino

Nino er 14 år gammel og flytter snart ind i Kattegatcentrets 820 m² store, udendørs naturanlæg.

Velkommen til Nino – Danmarks største rovdyr

Mens Kattegatcentret tager afsked med to sæler, byder centret også en ny, imponerende beboer velkommen. Den charmerende og kraftfulde gråsælhan Nino ankommer i starten af april, hvor han skal dele anlæg med Kattegatcentrets gråsælhun, Tulle. Nino, der er 2,3 meter lang og vejer over 200 kg, bliver med sin imponerende størrelse, store personlighed og karakteristiske udseende en markant og iøjnefaldende ny beboer i sælanlægget.

"Nino er en stor og stærk han, og vi forventer, at han og Tulle vil trives godt sammen og drage fordel af hinandens selskab. Gråsæler er ikke kun Danmarks største rovdyr, men også utroligt fascinerende dyr, og vi glæder os til at give gæsterne en endnu tættere oplevelse af dem. Derudover bliver det en værdifuld berigelse for Tulle at få modspil af en artsfælle," fortæller Mia Rasmussen, dyrepasser og ansvarlig for pasning af sælerne i Kattegatcentret.

Syddansk Universitets Marinbiologiske Forskningscenter og Fjord&Bælt i Kerteminde, hvor Nino kommer fra, glæder sig over, at han fremover skal bo i Kattegatcentrets store naturanlæg sammen med en artsfælle.

"Nino har spillet en vigtig rolle i vores forskning i sælers adfærd, kognitive funktion og evne til at navigere, og vi har nydt at arbejde med ham. Han er en lærenem og nysgerrig sæl, der elsker at interagere med sine trænere. Vi er glade for, at han i Kattegatcentret får nye omgivelser at boltre sig i, og at han får mulighed for at indgå i social interaktion med artsfællen Tulle. Denne flytning giver rigtig god mening for hans trivsel, og vi ser frem til at følge ham på afstand," fortæller Magnus Wahlberg, lektor og leder på Marinbiologisk Forskningscenter, SDU.

Med generationsskiftet i sælanlægget skriver Kattegatcentret et nyt kapitel i dansk akvariehistorie og bliver det eneste akvarium i Danmark, hvor besøgende kan komme helt tæt på både en han- og en hungråsæl - Danmarks største rovdyr.

Tulle

Kattegatcentrets 12 år gamle gråsælhun, Tulle.


FAKTA

  • Kattegatcentret står over for et generationsskifte i sin sælflok og tager afsked med to spættede sæler og byder samtidigt en stor og imponerende gråsælhan velkommen. Gråsælhannen Nino, der er 2,3 meter lang og vejer over 200 kg, flytter nemlig i starten af april ind hos Kattegatcentrets 12-årige gråsælhun, Tulle.
  • Med ankomsten af Nino bliver Kattegatcentret det eneste akvarium i Danmark, hvor gæster kan opleve en gråsælhan helt tæt på – og endda både en han- og en hungråsæl i forening.
  • Nino er 14 år gammel og kommer fra Syddansk Universitets Marinbiologiske Forskningscenter og Fjord&Bælt i Kerteminde
  • Nino flytter ind i Kattegatcentrets 820 m² store, udendørs naturanlæg.
  • Gråsælen er Danmarks største rovdyr og kan blive over 2 meter lang og veje op til 300 kg.
  • Felix, Kattegatcentrets 22-årige spættede hansæl, som ankom til Kattegatcentret i 2007, blev aflivet den 21. marts på grund af helbredsmæssige problemer.
  • Felix’ organer doneres til forskning og skal bruges til at studere havpattedyrs biologi og anatomi: Dr. Henrik Lauridsen og et team fra Aarhus Universitet vil foretage en scanning af Felix’ hjerte på Skejby Sygehus. Dr. Magnus Wahlberg fra SDU vil undersøge Felix’ stemmelæber. En amerikansk forsker har udtrykt ønske om at studere Felix’ indre øre. Veterinær Louise Baadsgaard Bruun fra AniCura vil forske i Felix’ øjne.
  • Maïa, den knap 3-årige spættede hunsæl, rejser mandag den 24. marts til Atlanterhavsparken i Ålesund, Norge.
  • I Danmark lever der to arter af sæler: spættede sæler og gråsæler.
  • En gråsæl spiser 2-3 kg mad om dagen og lever primært af fisk.
  • Gråsælen kan dykke 300 meter under vandet for at jage og kan holde vejret i 20 minutter.
  • Gråsælen har i mange år været næsten udryddet i Danmark, men bestanden er steget markant de seneste 15 år.

Læs om påskeferien i Kattegatcentret her

Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2025
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her