"Alle er gode til noget"-festivalen i Kattegatcentret samler 639 børn fra Norddjurs og Syddjurs Kommuner, der blandt andet dissekerer blæksprutter, tilbereder makrel i tomat over bål og får skolevenner. Festivalen kulminerer i dag torsdag den 13. marts med hele 250 deltagende børn.
Den årlige "Alle er gode til noget"-festival er i fuld gang i Kattegatcentret, hvor 639 førskolebørn og 3. klasseelever fra Norddjurs og Syddjurs Kommuner lærer om havet, dissekerer blæksprutter, fremstiller tangsalt og tilbereder makrel i tomat over bål. Festivalen afholdes over fem dage fra den 6. – 14. marts, og den største dag er i dag torsdag den 13. marts, hvor 250 børn fra Område Grenå bruger havet som et levende klasseværelse og danner venskaber på tværs.
Makrel i tomat over bål
Festivalen byder på en lang række spændende aktiviteter, der engagerer børnene både fagligt og socialt. Udover at undersøge blæksprutter og fremstille tangsalt lærer børnene også om krabber og tilbereder makrel i tomat over bål. Aktiviteterne foregår på tværs af alder og skole, hvilket giver børnene mulighed for at arbejde sammen, skabe venskaber og lære i et praktisk, hands-on miljø.
“Havet er et fantastisk klasseværelse, og vi laver en masse spændende aktiviteter, hvor vi undersøger havet med alle vores sanser. Vi ser både undren og begejstring i børnenes øjne, når de opdager nye ting om naturen, og det er fantastisk at se. Når børnene undersøger blæksprutten, bliver det ikke bare undervisning i naturfag, men også en fælles oplevelse, hvor de store børn hjælper de små og får mulighed for at bygge venskaber på tværs,” fortæller Søren Forsberg, ansvarlig for Kattegatcentrets skoletjeneste og Naturfagskoordinator i Norddjurs Kommune.
Skolevenner giver tryg overgang til skolelivet
Festivalen er en del af et større projekt, hvis formål er at sikre en tryg overgang fra børnehave til skole. Ved at skabe bånd mellem skolebørn og børnehavebørn hjælper festivalen de yngste med at føle sig trygge, når de starter i skole. Festivalen giver derfor ikke kun børnene faglig viden om havet, men også en enestående mulighed for at danne venskaber på tværs.
”En tryg overgang til skolelivet er afgørende for børns trivsel. Festivalen hjælper med at nedbryde barrierer og skaber en følelse af samhørighed. Når børnehavebørnene møder deres skolevenner, får de et kendt ansigt at støtte sig til, når de begynder i skole. Det er med til at bygge bro mellem børnehave og skole - og dermed gøre overgangen mindre skræmmende og langt mere tryg,” fortæller Søren Forsberg.
I år er det også første gang i projektets historie, at "cirklen er sluttet", hvor nogle af de børn, der for fire år siden var de små førskolebørn, nu selv hjælper de nye børnehavebørn med at navigere i overgangen til skolelivet.
Syddjurs Kommune deltager for første gang
Samtlige 3. klasseelever og alle førskolebørn i Norddjurs Kommune deltager i festivalen, og for første gang i år deltager også børn fra Syddjurs Kommune, og det er en spændende udvidelse af projektet. Rosmus Skole, som ligger i Syddjurs, er blevet udvalgt som test-skole for Syddjurs Kommune, og sender 50 børn til festivalen. Festivalen er dermed udvidet til at inkludere børn fra endnu en kommune.
“Det er en stor glæde for os at kunne inkludere Syddjurs Kommune i projektet i år. Festivalen skaber en fantastisk mulighed for børnene i Syddjurs at få en tryg start på skolelivet, og vi håber, at det vil inspirere flere skoler og børnehaver i kommunen til at tage del i projektet i fremtiden,” fortæller Søren Forsberg.