Køb billet online & spar
Havkat

Hva' katten er det for en havkat?!

Hva’ katten er det for en blå pølsefisk, der ligger nede på havets bund? Det er såmænd da bare havkatten! Læs mere om havkatten her.

Havkatten har et charmerende smil

Havkatten (Anarhichas lupus) er en fisk, der lever det stille og fredsommelige liv på havbunden. Den bruger det meste af sin tid på at ligge på lur med sin korte, kølleformede krop, kæmpe hoved og enorme gab.

Havkattens kraftige kæber og spidse tænder er bygget til at knække tykskallede bunddyr som muslinger, snegle, krabber og søpindsvin. Bag de spidse hugtænder sidder tre rækker af mindre, flade knusetænder, der nemt får knust skallen på selv det kraftigste og mest piggede søpindsvin.

Hos havkatten trækker datinglivet tænder ud

At have hårde skaldyr som yndlingsmad, slider på tænderne, og derfor bliver de skiftet ud med nogle splinternye én gang om året. Det sker lige før ynglesæsonen, så havkatten er klar til at sende deres udkårne et stort smil.

Normalt er havkatten noget af en enspænder, men i løbet af vinteren og før det er ynglesæson, bliver den altså nødt til at komme i omdrejninger og finde sig en mage. Hunner og hanner danner par flere måneder før selve gydningen. I den tid er de særligt aggressive – om det er for at passe på deres territorie, eller fordi parforholdet knirker, er der ingen, der med sikkerhed ved. Hunnen lægger æggene, og hannen passer på dem, indtil de er klækket.

Det tager mellem 2-9 måneder fra æggene er lagt, til de klækker, afhængigt af vandtemperaturen. Hannen sørger for at vende klumpen af æg, og spiser ikke selv noget i hele perioden, fordi al energi bliver brugt på at passe rigtig godt på æggene.

Havkatten er en ispind, der aldrig knækker

Hvis der er nogen, der er udholdende, så er det havkatten! Den lever på bunden af havet i de nordiske egne, hvor det bliver rigtig koldt, men det er da intet problem for havkatten. Når det bliver rigtig koldt, har havkatten nemlig et helt specielt værn mod kulden. Havkatten er nemlig i stand til at producere ”anti-frys”-molekyler, så dens blod ikke fryser til is, selvom havvandet er isende koldt. På den måde kan havkatten tage en slapper på havbunden i minusgrader, uden selv at blive stivfrossen. Denne kæbeknuser af en fisk, kan altså udholde isvand uden det mindste kattejammer!

Fakta om havkatten

Størrelse:

Max. 150 cm

Føde:

Fisk, krebsdyr og bløddyr

Habitat:

Bundlevende, 1-500 m


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her