Køb billet online & spar
Havtaske

Havtasken er muligvis verdens grimmeste fisk

De fleste får kaffen galt i halsen, når de ser en havtaske, for man kan roligt sige, at den har et besynderligt udseende - og nogle går endda så langt som at kåre havtasken til verdens grimmeste fisk.


Lille spejl på væggen der, er havtasken den grimmeste fisk i havet her?

Den flade form, det enorme hoved, de stirrende øjne, den kæmpestore mund med et tydeligt underbid, de strittende rygfinnestråler og det forpjuskede skæg ... ja, havtasken ser virkelig speciel ud. Lad os bare sige det sådan og ikke give nogen verdensrekorder.

Havtasken (Lophius piscatorius) er ikke en hurtigsvømmende jæger, men lokker i stedet byttedyrene til sig. Men det er altså ikke det charmerende udseende, der lokker. På trods af havtaskens usædvanlige udseende, kan den faktisk være svær at få øje på. Den flade havtaske graver sig nemlig ned i bundlaget, og sammen med den brunlige hudfarve, er den utrolig godt kamufleret på havbunden og godt gemt for de intetanende byttedyr. Så hvordan lokker havtasken så byttedyrene til sig, når den er så godt gemt? Der er en sublim fisker gemt i enhver havtaske, som haler det ene byttedyr ind efter det andet. Læs mere om havtaskens fisketeknik nedenfor.


Et slag på tasken, så er havtasken havets bedste fisker

Havtasken har en indbygget fiskestang. Den forreste af havtaskens finnestråler er fri fra de andre og kan via et specielt led bevæges frit i alle retninger – og for enden sidder der en vimpelagtig hudflap. Havtasken bruger denne frie finnestråle som en slags fiskestang, og bevæger den rundt for at lokke nysgerrige byttedyr til sig. Havtaskens ”fiskestang” sidder over dens store gab. Når havtasken har lokket en fisk til sig, åbner den hurtigt sin enorme mund, og undertrykket sørger for, at byttet suges ind med vandstrømmen. Havtasken har to rækker af sylespidse tænder, der søger for, at byttet ikke slipper væk, før det bliver slugt.

Hvor meget plads er der i en havtaske?

Og hvad kan der så være i sådan en havtaske? Havtasken spiser det meste, som den kan lokke til sig og gabe over – den har altså en enorm stor mund og kan derfor også spise store dyr! Det er primært fisk som fx torsk, kuller, knurhaner, hajer, rokker, men også blæksprutter, jomfruhummere og endda fugle som fx dykænder, er på havtaskens menu.

Fakta om havtasken

Størrelse:

Max. 200 cm

Føde:

Fisk

Habitat:

Bundlevende, 20-1000 m


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her