Køb billet online & spar
Hestemakrel

Hestemakrel: Jeg svømmer i fuld galop!

Hestemakrellen svømmer i fuld galop, den har mange hestekræfter, og så har den mange flere ben end en hest. Ingen af delene er dog grunden til dens navn. Her kan du læse mere om hestemakrellen, og hvorfor den har fået sit navn.

Hestemakrellen svømmer i fuld galop!

Hestemakrellens strømlinede krop gør den til en eminent hurtigsvømmer. Faktisk har hestemakrellen (Trachurus trachurus) små furer ved finnerne, som finnerne kan lægges ind i, så der er så lidt vandmodstand som overhovedet muligt. Den lyreformede hale giver også hestemakrellen fuld fart på. Samtidig ville hestemakrellen ikke være den bedste på et yogahold, for den er hverken særligt smidig eller god til at manøvrere. Det gør dog ikke hestemakrellen noget, bare det går rigtig stærkt!

Hestemakrellens unger bor under en brandmand

Hestemakrellen svømmer i små stimer og frit i det åbne hav. Hestemakrellen er lidt kuldsky og kan bedst lide, når vandet er lidt varmere, og derfor ses den mest i de danske farvande henover sommeren. Det er også om sommeren, at hestemakrellen gyder sine op til 140.000 æg, og når de klækker, har fiskeungerne en helt speciel måde at beskytte sig på.

Fiskeynglen samler sig nemlig ofte under brandmænd, hvor de er godt beskyttede mod rovdyr, og fiskeungerne er selv immune over for brandmandens brændende gift. Udover at brandmanden er et godt skjulested, så er den faktisk også en madpakke for hestemakrellens unger. For udover at ungerne spiser det plankton, der driver forbi dem, nipper de nemlig også bidder af brandmandens tentakler og kønsorganer. Av av! Så gør det pludseligt også ondt at være en brandmand! Nogle gange ses ungerne også under en almindelig vandmand, og der er set mere end 20 hestemakrelunger under én gople.

Hestemakrellen har mange hestekræfter, men det er ikke derfor, den har fået sit navn

Er hestemakrellen så ligeså udholdende og hurtig som en hest? Ja, det er den, og man kan virkelig sige, at hestemakrellen er en fisk med mange hestekræfter!

Og det er derfor, at hestemakrellen har fået sit navn”, kunne vi slutte af med her, og holde hestemakrellens ry højt, men det ville ikke være den sande historie. For det lyder umiddelbart sejt, at have et navn, der har noget med en hest at gøre, men hestemakrellen har navnet af en helt anden grund.

I gamle dage satte man nemlig ordet ”heste-” foran noget, som man anså for at være af lavere kvalitet end noget andet. I forhold til makrellen blev hestemakrellens kød anset for at være af ringere kvalitet, og den er ikke blevet spist meget, men er mest brugt til at lave fiskemel og fiskeolie til dyrefoder. Kødet er nemlig tørt og fyldt med ben. Andre kendte eksempler, der har fået hestestemplet, er hesterejen, hestebønner og hestekastanjer.

Læs om makrellen her, der er en rigtig formet 1-fisk

Fakta om hestemakrel

Størrelse:

Max. 70 cm

Føde:

Fisk, krebsdyr og dyreplankton

Habitat:


De frie vandmasser, 0-1050 m


Til toppen
Copyright Kattegatcentret 2024
Top Attraktioner Logo
Hovedsponsorer:
Djurslands Bank Grenå Havn
Når du besøger www.kattegatcentret.dk accepterer du, at der anvendes cookies, som vi og vores samarbejdspartnere benytter til at forbedre funktionalitet, statistik og markedsføring. Læs mere om vores vilkår og betingelser på www.kattegatcentret.dk her